Ingreso rápido:  

Forum: Greek Forum

Tema: SYNC Button

Este tópico es antiguo y puede contener información incorrecta para la nueva versión.

Διάβαζα νωρίτερα στο Αγγλικό forum ένα απο τα γνωστά debate για το sync button και για τους "πραγματικούς" dj's κτλ και είπα να ξεκινήσω ένα νήμα εδώ με τις δικές μου απόψεις ξέροντας οτι ίσως ανοίξω τους ασκούς του Αιόλου...

Πολλές φορές όταν ένας νέος dj ξεκινάει να μάθει να παίζει μουσική η πρώτη συμβουλή που θα λάβει είναι να μάθει να κάνει beatmatch "χειροκίνητα" με το αυτί, χωρίς BPM Meters, και sync buttons.

Θα συμφωνήσω με αυτή την συμβουλή, αλλά θα εξηγήσω το γιατί:
Το να μάθει κάποιος jockey να κάνει beatmatch χειροκίνητα προϋποθέτει αρκετή εξάσκηση. Η εξάσκηση αυτή δεν εξασκεί ΜΟΝΟ την ικανότητα του να "κάνει" beatmatch αλλά και άλλες κινήσεις ταυτόχρονα. Λύνει τα χέρια στο να πατάνε τα πλήκτρα, να κουνάνε τα jogs (ή έστω να πιέζουν τα pitch bend buttons) κτλ. Επιπλέον η εξάσκηση αυτή αναγκάζει το "αυτί" να μάθει να ακούει τον ήχο (την μίξη) και να κρίνει το αποτέλεσμα προκειμένου να "διορθώσει" τα λάθη του "χεριού" και μερικές φορές και του "εγκεφάλου".
Τέλος, το σημαντικότερο όφελος που αποκομίζει κάποιος προσπαθώντας να μάθει να κάνει χειροκίνητο beatmatch είναι οτι αρχίζει "αναγκαστικά" να καταλαβαίνει την μουσική δομή των τραγουδιών, το μέτρημα και το phrasing... Αυτά είναι τα πιο σημαντικά εφόδια στην μίξη τραγουδιών. Ακόμα και σε μίξεις χωρίς beatmatch το phrasing και η δομή είναι θεμελιώδεις λίθοι... Το περιβόητο "primary beat" είναι ίσως το πρώτο πράγμα που μαθαίνει κάποιος όταν προσπαθεί να μάθει να κάνει beatmatch χειροκίνητα... κι όμως είναι το πιο συνηθισμένο λάθος όσων dj "πήδηξαν" αυτό το στάδιο και απλά χρησιμοποιούν το sync button για να κάνει όλη την δουλειά...
Και συνεχίζω:
Το χειροκίνητο beatmatch είναι μια τεράστια άσκηση και "πρόκληση" η οποία επιφέρει πολλά παράπλευρα κέρδη εκτός απο το ίδιο το beatmatch αυτό καθαυτό, μερικά εκ των οποίων για μένα είναι σημαντικότερα απο το ίδιο το beatmatch!

Ας θεωρήσουμε τώρα οτι ένας dj έχει μάθει (και έχει μάθει καλά) να κάνει beatmach χειροκίνητα και έχει αποκομίσει όλα τα οφέλη που είπαμε παραπάνω. Έχει μάθει δηλαδή καλά το μέτρημα, το phrasing, και την δομή των τραγουδιών. Δεν θα σχολιάσω τώρα το "μουσικό κλειδί" και το harmonic mixing καθώς ξεφεύγει απο τους σκοπούς του νήματος μου.
Έρχεται λοιπόν η ώρα που αυτός ο dj καλείται να παίξει σε κάποιο μαγαζί "Ελληνικών δεδομένων". Αυτόματα, πρέπει να ασχοληθεί (και να μάθει) κι ένα σωρό άλλα πράγματα:
Το πως να συμπεριφέρεται στον χώρο, πως να συμπεριφέρεται σε "συναδέλφους" και αφεντικά, πως να συμπεριφέρεται στους πελάτες, πως να ελέγχει το αλκοόλ, πως να μην αφήνει τα "προσωπικά" του να επηρεάζουν την δουλειά του, πως να είναι πάντα "ευχάριστος" και "πρόσχαρος", πως να ελέγχει τα νεύρα του, κτλ..
Και φυσικά έχει ΠΑΝΩ απ' όλα να μάθει πως να "διαβάζει" το κοινό του, πως να αποφασίζει τις μουσικές του επιλογές, πως (πολλές φορές) να μεταπηδάει απο μουσικό είδος σε μουσικό είδος (και σε ποιο, και πότε πρέπει να το κάνει) κτλ... Και φυσικά πρέπει να τα μάθει (και να τα προσέχει-συνεκτιμά) όλα μαζί ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με τις μίξεις του!

Εδώ αρχίζει η "μαγεία" του SYNC button! Το να χρησιμοποιήσει κάποιος το SYNC button θεωρείται απο πολλούς dj's "κλέψιμο". Προσωπικά απο εμένα θεωρείται κέρδος πολύτιμου χρόνου ώστε να προλάβει ο dj να ασχοληθεί περισσότερο με όλα τα άλλα που είπαμε παραπάνω, και λιγότερο με την μίξη.
Προσοχή: Ο dj αυτός έχει ήδη πολύ καλές γνώσεις beatmatching οπότε δεν του χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος να υπολογίσει phrasing, primary beats κτλ. Του έρχονται αυθόρμητα! Ούτε χρησιμοποιεί το sync για να φέρει το ένα beat πάνω στο άλλο καθώς λόγο εξάσκησης μπορεί πλέον να τα "ρίχνει" πολύ κοντά και φυσικά να διορθώνει τα "μικρό-λάθη" του "στο φτερό"... Οπότε, το "μαγικό" sync button απλά του γλυτώνει 20-30 δευτερόλεπτα σε ΚΑΘΕ αλλαγή απο το να φέρει το μέτρημα στα ίσα (ίδια BPM).
Το να κερδίζει ένας dj 20 δευτερόλεπτα σε κάθε αλλαγή μπορεί να μην ακούγεται σπουδαίο, αλλά πολλές φορές είναι, και ειδικά αν "αθροίσει" κανείς το συνολικό χρόνο μέσα σε όλη τη βραδιά. Βέβαια σε καμία περίπτωση αυτά τα 20 δευτερόλεπτα που γλυτώνει δεν πρέπει να υποβαθμίζουν την ποιότητα της υπόλοιπης μίξης. Δεν είμαι υπέρ της λύσης "ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσαμε". Ο dj αυτός θα πρέπει να συνεχίσει να δίνει την δέουσα προσοχή στις μίξεις του και να αφιερώνει όσο χρόνο χρειάζεται σε κάθε μία απο αυτές χωριστά.

Για να συνοψίσω μέχρι εδώ:
Δεν θεωρώ την χρήση του SYNC button κακό πράγμα, ούτε κλέψιμο. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο όμως πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά και με μέτρο.
Και για να "ορίσω" λίγο και το μέτρο:
Όσο ο παραπάνω dj που αναφέραμε χρησιμοποιεί το sync button και επαναπαύεται σ' αυτό, τόσο σιγά-σιγά αρχίζει και "σκουριάζει". Έτσι θα πρέπει σε τακτά διαστήματα είτε στο σπίτι του είτε σε κάποιες πιο χαλαρές βραδιές να ξανά-εξασκείται για να μην χάσει την "σπιρτάδα" του.

Τώρα για να κλείσουμε σιγά-σιγά:
Πως κρίνω τους dj που χρησιμοποιούν το SYNC button? Δεν τους κρίνω! Ή αν το θέλετε κι αλλιώς, δεν τους κρίνω με βάση αν χρησιμοποιούν το sync button ή όχι. Τους κρίνω απο το ηχητικό αποτέλεσμα (σωστές αλλαγές με σωστό μέτρημα και phrasing), απο την σωστή δομή του προγράμματος τους, και φυσικά απο το "τελικό" αποτέλεσμα.

Προσωπικά ένας dj που απλά ξέρει να κάνει χειροκίνητο beatmatching (αλλά δεν μπήκε στον κόπο να μάθει phrasing π.χ ή δεν μπορεί να διαβάσει το κοινό του) για μένα δεν είναι πιο "πραγματικός" dj απο ένα dj που χρησιμοποιεί το sync button όλη την ώρα αλλά έχει σωστό phrasing ή σωστή δομή στο πρόγραμμά του ή απλά έχει "ταλέντο" στο να διαβάζει το κοινό του.

Και τέλος:
Το προηγούμενο Π-Σ το 70% σχεδόν των αλλαγών μου έγιναν με χειροκίνητο beatmatch. Αυτό το Π-Σ-Κ το 95% των αλλαγών μου έγινε χρησιμοποιώντας το sync button για να έρθουν απλά τα BPM στα ίδια νούμερα.
Ήμουνα πιο "πραγματικός" dj το προηγούμενο Π-Σ και περισσότερο "ψεύτικος" αυτό το Π-Σ-Κ ?

Υ.Γ.:
Για να "προλάβω" μερικούς:
Αυτά που έγραψα για τα μαγαζιά και τον τρόπο λειτουργίας των dj σε αυτά, αφορούν το 95% των μαγαζιών στην Ελλάδα. Για το υπόλοιπο 5% που δεν ισχύουν, ok εκεί το "χειροκίνητο" beatmatch θεωρείται must, αλλά και πάλι για μένα ο παππάς κάνει τα ράσα και όχι τα ράσα τον παππά!
 

Mensajes Tue 08 Mar 11 @ 4:39 pm
aledjoPRO InfinityMember since 2005
symfono 1000000% mazi sou!

eida grammena auta pou skeftomoun na grapso kai go...

to sync button einai ena EPAGGELMATIKO ergaleio gia dieukolinei tous epaggelmaties
opos to automato kibotio taxititon se taxi, leoforeia, rally, formula...

fysika omos to ekmetaleuontai kai erasitexnes opos sto smart pou odigane gynaikes.
opos kai to vdj pou to xeirizontai asxetoi.

to apotelesma omos einai diaforetiko apo ton kathena giati to xrisimopoei diaforetika.

symfono kai auto me to xrono pou les gia to magazi se real katastaseis.
DEN ginetai o dj sto magazi na einai pliros afosiomenos sti mousiki giati
anagkastika prepei na miliseis me kosmo, ti parea, ti servitora, na koitakseis ktl
auto einai real katastaseis kai gi'auto leo oti to sync einai gia na boithaei tous epaggelmaties.

oso gia ti mathisi beatmatch, episis symfono giati to ematha kai go.
ksekinisa kapos anapoda bebaia alla telika to ematha to olo to "paramithi"
 

Mensajes Tue 08 Mar 11 @ 8:48 pm
gouvrasHome userMember since 2009
Exeis apoluto dikio se afta p les... alla na pw pws polles fores eidika oi neoi tou xwrou opws k egw peftoun se mia pagida... egw prwsopika 3ekinisa na asxoloume me to djing mesw tou vdj me mia ekdosi demo thumamai me ta 2 pick up kai to ble plaisio t anazitisis klp nomizw kapou koda ekdosi 2.1...
tespa arxika dn i3era kan tin einai ta bars klp apla evaza ena komati kai patousa to sync opou na nai... siga siga katalava ligo oti prepei na uparxei sugekrimenos xronos p prepei na valeis ena kommati g na kaneis allagi kai paei legwdas... etsi kateli3a sxetika nwris na nomizw oti borw na thewroume dj... lathos megisto... otan milisa prwti fora me anthrwpo p itan t xwrou emeina..., eida pws upirxan tosa pragmata apo pisw pou dn fadazomaoun... otan irtha prwti fora se epafi me cdiera kai mikti exasa ta avga k ta pasxalia... ousiastika 3ekinisa na katalavainw to djing afotou epiasa st xeria m tn prwti konsola...

Me ola afta thelw na pw pws alliws vlepei enas epaggelmatias dj me empeiria to vdj kai alliws enas pitsirikas px. O men to vlepei san ergaleio p tn dieukolinei na kanei afta p idi 3erei, enw an o pitsirikas an piastei apo to vdj kai vasistei panw se afto tote isws na nomizei pws einai dj (vlepei to vdj san ena akoma media player i kati tetoio)...

Ektos aftou pistevw pws i μαγεία tou djing einai na pianese me tn mikti na tsalakwnesai na to niwtheis...
Etsi ola ta programmata djing einai
- pl xrisima ergaleia g tous epaggelmaties
- einai pl euxrista g na 3ekiniseis na asxolise (gt dn xreiazetai na agoraseis e3oplismo p isws ekane apo 600-10000 euro)
-alla einai pithanon an 3ekiniseis apo ekei na mn exeis tn aisthisei t ti kaneis kai na t exeis uperaplousteumeno st mualo s...

ola afta ta lew gt opws eipa eixa pesei se mia tetoia pagida alla eutyxws to katalava nwris :P (isws fanoun xrisima se neous pou vriskode stn idia thesi, isws tous provlimatisei i skepsi m kai pane ligo para pera :P )
 

Mensajes Wed 09 Mar 11 @ 10:54 am


(Los tópicos y foros antiguos son automáticamente cerrados)