Ingreso rápido:  

Forum: Greek Forum

Tema: Ασφαλιση Dj (ελεύθερου επαγγελματία) χωρίς ΙΚΑ - Page: 1

Esta parte del tópico es antigua y puede contener información incorrecta para la nueva versión.

Καλησπέρα!Θα ήθελα να κάνω την εξής ερωτηση αν κάποιος έχει εμπειρία σε νομικα θέματα του επαγγέλματος.Μπορεί ενας Dj που έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος να δουλεύει περιστασιακα σε καφε/μπαρ με Α.Π.Υ. χωρις να υπάρχει η απαίτηση να κολλάει ένσημο στο ΙΚΑ ο εργοδότης;Υπάρχει μεγαλο μπέρδεμα για το εάν θεωρείται απασχολούμενος στο θεαμα-ακρόαμα ή ελεύθερος επαγγελματίας και δεν ξέρω τι γίνεται σε περίπτωση ελέγχου.
 

Mensajes Fri 18 May 18 @ 4:47 pm
1. Από την στιγμή κατά την οποία ο οποιοσδήποτε έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες έναρξης επαγγέλματος (εφορία, ασφαλιστικό ταμείο, λογιστικά, βιβλίο, παραστατικά) μπορεί να εργασθεί οπουδήποτε, οποτεδήποτε.

Σημείωση: Κάποτε, κάποιος ο οποίος ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ (άρα υπάλληλος), κατά την έναρξη επαγγέλματος, μπορούσε να δηλώσει (στο ΤΕΒΕ), ως κύριο ασφαλιστικό ταμείο το ΙΚΑ και να “αποφύγει” αρκετές επιβαρύνσεις.
Από 1/1/2017, όλοι οι ασφαλισμένοι, εφόσον ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για κάθε επαγγελματική δραστηριότητα που ασκούν.



2. Από την στιγμή κατά την οποία η επαγγελματική δραστηριότητα είναι “ενεργή”, ο οποιοσδήποτε εκδίδει ανάλογο παραστατικό προς την επιχείρηση (café, bar, club) και εννοείται ότι δεν απαιτείται ένσημο στο ΙΚΑ.

Σημείωση: Σε αυτό το θέμα υπήρχαν “παρεξηγήσεις”, λόγω έλλειψης ορθής ενημέρωσης σε αυτούς που διενεργούσαν ελέγχους. Πλέον, αυτό το φαινόμενο τείνει να εκλείψει.


3. Εάν ο DJ βρίσκεται και παρέχει υπηρεσία σε café, bar, club, είναι υποχρεωμένος να εκδώσει Τ.Π.Υ (Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών).
Εάν ο DJ παρέχει υπηρεσία π.χ. προς ένα ζευγάρι νεόνυμφων, τότε είναι υποχρεωμένος να εκδώσει Α.Π.Υ (Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών) προς αυτούς, εκτός και εάν υφίσταται άλλη συνεννόηση (με τον ιδιοκτήτη του κέντρου δεξιώσεων).


Αυτά ισχύουν θεωρητικά. Πρακτικά, το τι γίνεται ή το τι μπορεί να γίνει, είναι άλλο…
 

Mensajes Fri 18 May 18 @ 6:06 pm
Αυτή δυστυχώς είναι η μία άποψη.Η άλλη λέει ότι για να καταθέσει ΑΠΔ ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να βάλει στο ΙΚΑ τον Dj,πράγμα παράλογο εφόσον ήδη θα πληρώσει το ποσοστό που του αναλογεί στον ΕΦΚΑ για τον εργαζόμενο!Τον τελευταίο καιρό που εργάζομαι με αυτό τον τρόπο υπογράφω μια σύμβαση με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος,για μια μέρα και απλά κόβω την απόδειξη.Το θέμα είναι ότι πολλοί ιδιοκτητες (μέσω των λογιστών τους) δεν το δέχονται γιατί δεν είναι καλυμμένοι,κατά την άποψη τους,σε πιθανό έλεγχο του ΙΚΑ.Μεχρι και σε ερώτηση μου στο ΙΚΑ δεν υπήρξε σαφής απάντηση..
 

Mensajes Fri 18 May 18 @ 6:52 pm
δεν νομιζω να συμβαινει αυτο γιατι εισαι ελευθερος επαγγελματιας και δεν εχεις καμια σχεση με το μαγαζι και αν ηταν ετσι τοτε και οι φωτογραφοι και οι βιντεαδες θα επρεπε να τους ασφαλιζει το μαγαζι.κανω αρκετα χρονια αυτη την δουλεια και εχω ελενχθει 6 φορες σε μαγαζια ..παντα οταν τους εδειχνα τα παραστατικα το θεμα τελειωνε εκει
 

Mensajes Sat 19 May 18 @ 8:13 pm
Αυτες τις 2 απόψεις που ανέφερα τις έχω ακούσει από το ΙΚΑ στα κεντρικα και λογιστες,οχι από κάποιον συνάδελφο που του έχει γινει ελεγχος.Παραστατικά εννοείς μπλοκακι-σφραγίδα-συμβαση ή χρειάζομαι και κάτι άλλο;Δεν μου έχει γίνει ποτέ έλεγχος αλλά μακαρι να ισχύει κάτι τέτοιο για να μην βρεθώ προ εκπλήξεως και ο καταστηματάρχης με βαρύ πρόστιμο.
 

Mensajes Sun 20 May 18 @ 9:30 am
αυτο που ξερω εγω ειναι οτι παω στο μαγαζι με τα μηχανηματα ( εαν ειναι δικα μου δεν χρειαζεται τπτ αν δεν ειναι δελτιο αποστολης τουλαχιστον απο εκει που τα ενοικιασα ) αλλα πρεπει να εχω κομμενο επι τοπου το αναλογο παραστατικο ( αποδειξη παροχης η τιμολογιο ) ασχετως εαν εχω πληρωθει η οχι αυτο πρεπει να ειναι κομμενο
 

Mensajes Sun 20 May 18 @ 9:35 pm
Λοιπον επειδη το εχω ψαξει πολυ το θεμα θα σας πω τι υσχυει και ο καθενας ας βγαλει τα συμπερασματα του.
Ειμαι επαγγελματιας dj με εναρξη επαγγελματος στην εφορια με μηνιαια εισφορα στο εφκα και φορολογια επαγγελματια.
Ενω θα επρεπε κανονικα να παρεχω τις υπηρεσιες μου οπου θελω νομιμα,να κοβω την αποδειξη η το τιμολογιο και να μην χρειαζομαι ικα διοτι εχω εφκα (τεβε),μου απαγοτευεται επειδη λενε οι του ικα οτι ειμαστε σε εξαρτημενη σχεση εργασιας με το καταστημα.
Και στην εφορια και στο ικα που εκανα την ιδια ερωτηση μου ειπαν ακριβως το ιδιο πραγμα.Ιδικα στο ικα ητανε πολυ εριστικοι και με ενα υφος 1000 καρδιναλιων μου ειπαν οτι αν με πιασουν θα πληρωσω προστιμο και εγω και ο καταστηματαρχης.Στην δευτερη ερωτηση μου για πιο λογο οι φωτογραφοι βιντεαδες μπαλοναδες βεγγαλικαδες δεν μπαινουν στο ιδιο καθεστως η απαντηση ηταν οτι αυτοι δεν εχουν εξαρτημενη σχεση εργασιας.Ετσι λοιπον αναγκαζομαι καθε φορα που εχω εκδηλωση να ασφαλιζομαι στο ικα.
Εισαι επαγγελματιας αλλα πρεπει να ασφαλιζεσαι στο ικα και να κοβεις αποδειξη η τιμολογιο το οποια φορολογητε με 26% συν 26% προκαταβολη φορου συν 24% φπα συν τελος επιτυδευματος 650 ευρω συν εφκα 168 ευρω μηνηαιος συν 20 ευρω το ενσημο του dj,αλλα δεν εχεις αφορολογητο σαν εργαζομενος επειδη εισαι επαγγελματιας.
Το θεατρο του παραλογου....
Παντως αν καποιος εχει καποιο επισημο εγγραφο που να διευκρινιζει τι ακριβως ισχυει καλο θα ητανε να το ποσταρει μπας και βγαλουμε καποια ακρη επιτελους.
 

Mensajes Sun 20 May 18 @ 11:40 pm
Το θέμα έχει αναλυθεί και παλιότερα.
Η έκδοση ΔΠΥ/ΤΠΥ καλύπτει μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως Κτήματα, Ξενοδοχεία κ.τ.λ. όπου η κύρια παροχή υπηρεσιών δεν είναι η ψυχαγωγία. Σ' αυτή την περίπτωση ο DJ δεν θεωρείτε οτι βρίσκεται σε εξαρτημένη σχέση εργασίας και εργάζεται κανονικά με ΔΠΥ/ΤΠΥ.
Σε μπαράκια, κλαμπάκια, καφέ κ.ο.κ. ο DJ θεωρείται εξαρτημένη σχέση εργασίας και χρειάζεται ένσημο ΙΚΑ.

Το γιατί ισχύουν όλα αυτά υπό αυτή την μορφή είναι μια άλλη (μεγάλη) συζήτηση... Και δεν μας φταίνε οι ξένοι γι αυτό!

Edit -Υ.Γ.:
Ναι, έχω βρεθεί σε έλεγχο ΙΚΑ σε club ενώ είχα κομμένο ΤΠΥ και το ΙΚΑ επέβαλε πρόστιμο στο μαγαζί.
Το πρόστιμο το γλυτώσαμε μετά από ένσταση και εξέταση από επιτροπή 2 χρόνια αργότερα. Αυτό που μας έσωσε ήταν οτι ο έλεγχος του ΙΚΑ έγινε 10 μέρες μετά την αλλαγή του νόμου κι έτσι η επιτροπή αποφάσισε να δείξει ελαστικότητα.
Η αλλαγή του νόμου έγινε από 1/1/2014 και είναι ο περιβόητος νόμος για τα "μπλοκάκια". Έτσι λοιπόν ακόμη και περιπτώσεις ΜΗ εξαρτημένης εργασίας θεωρούνται πλέον εξαρτημένη, γιατί κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το νόμο για να γλυτώσουν εισφορές που όφειλαν και να τις φορτώσουν στους υπαλλήλους τους (εξαρτημένη εργασία με ΤΠΥ)
 

Mensajes Mon 21 May 18 @ 7:02 am
Ναι είναι μεγάλη συζήτηση και θα έπρεπε να ασχοληθουμε σοβαρά με το ζήτημα.Ποιος ο λόγος καταρχήν να υπάρχει δραστηριότητα ντισκ τζόκεϊ στον εφκα εάν χρειάζεται και ασφάλιση στο ΙΚΑ;Στην κυρία δουλειά μου,γιατί μουσική παίζω περιστασιακά,έχω μπλοκακι,έχω υπογράψει σύμβαση με την εταιρία που εργάζομαι και όλα καλά με τους ελέγχους.
 

Mensajes Mon 21 May 18 @ 10:58 am
1. Σύμφωνα με τον ΚΑΔ (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας), υφίστανται οι κάτωθι σχετικοί κωδικοί:
93.29.19.03: Υπηρεσίες μουσικής κάλυψης εκδηλώσεων, Υπηρεσίες disk jockey (DJ).
93.29.19.01: Υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (π.χ. γάμων και συναφών).
90.02.19.10: Υπηρεσίες ηχητικής κάλυψης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων
93.29.21.01: Υπηρεσίες θεάματος ήχος και φως.
59.12.12.01: Υπηρεσίες αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων εγγραφής ήχου, εικόνας και δεδομένων.
59.20.34: Υπηρεσίες παραγωγής άλλων δίσκων και ταινιών ήχου.

Εφόσον κάποιος κάνει έναρξη δραστηριότητας με τους άνωθεν κωδικούς, είναι απόλυτα “καλυμμένος”.

2. Κάνοντας έναρξη επαγγέλματος (με τους άνωθεν κωδικούς δραστηριότητας), οφείλει να διαθέτει: α΄) Ταμειακή μηχανή (για ΑΠΥ) + β΄) Μπλοκ (για ΤΠΥ) ή Μηχανογράφηση (Η/Υ).

3. Επειδή τα ΤΠΥ δεν είναι θεωρημένα παραστατικά (πλέον, βάσει νόμου), ο καθένας μπορεί να εκδώσει ένα ΤΠΥ και κατόπιν να το “ακυρώσει”, σκίζοντας – πετώντας το! Και όποιος ισχυριστεί ότι αυτό δεν είναι εύκολο να γίνεται (κατ’ εξακολούθηση) σε “μπλοκ” (για ευνόητους και εμφανείς λόγους), τον ενημερώνω ότι πλέον Τιμολόγια μπορεί ο οποιοσδήποτε να σχεδιάσει – εκδώσει ακόμη και μέσω π.χ. Excel, αρκεί να ακολουθεί έναν Α/Α στα εκδιδόμενα.

4. Γι αυτό ακριβώς το λόγο και ένα ΤΠΥ δεν έχει (πλέον) “ισχύ”, εάν δεν υφίσταται μία αντίστοιχη σύμβαση, η οποία θα είναι προκαταβολικά (της παροχής υπηρεσιών) κατατεθειμένη στην εφορία.

5. Εάν υφίσταται αντίγραφο της (κατατεθειμένης) σύμβασης και ΤΠΥ (κατά τον οποιονδήποτε έλεγχο), κανένας (εκ του όποιου ελεγκτικού φορέα) δεν μπορεί να ισχυριστεί το οτιδήποτε και κατ’ επέκταση να προβεί στην όποια κλήση – πρόστιμο. Διότι, στην συγκεκριμένη περίπτωση, η φύση της συνεργασίας - συνδιαλλαγής (πλέον) είναι B2B, δηλαδή εργολαβία.


Αυτή την ενημέρωση είχα πρόσφατα απ’ το λογιστή μου, όσο και από φίλους – ιδιοκτήτες bars / clubs. Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό, ας το αναφέρει…
 

Mensajes Mon 21 May 18 @ 5:53 pm
εγω δεν δουλευω εδω και πολλα χρονια σε μπαρακια κλαμπ αλλα μονο σε εξωτερικες εκδηλωσεις ( γαμο βαπτιση θεατρικα συναυλιες καρναβαλια παρελασεις ) στο τελευταιο καρναβαλι που ειχα στησει και μου εγινε ελενχος ειχα ενα συγκεντρωτικο δελτιο αποστολης για ολα τα πραγματα που ειχαν φυγει απο την αποθηκη και σε καθε σκαλωσια δελτιο για τα μηχανηματα που ηταν εκει.αν και μου ειπε ο λογιστης και να μην τα ειχα τα δελτια δεν μου εκαναν τπτ μιας και ειναι κατατεθημενα ως παγια της επιχειρησης.μονο δελτια το τιμολογιο θα κοβοταν στο δημο τις επομενες ημερες.οπως ηρθαν φυγαν δεν ειπαν τπτ.αλλα οπως και να εχει απο 1-1-2019 οπου θα θεσπιστει καθολικα το ηλεκτρονικο τιμολογιο και οτι κοβεται δεν θα σκιζεται μετα η αποδειξη-τιμολογιο μονο θα φτανει.για γαμους βαπτισεις ξαναλεω δεν μιλαω για μπαρ - κλαμπ εκει δεν ξερω τι γινεται
 

Mensajes Mon 21 May 18 @ 7:54 pm
Το πρόβλημα της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο.
Στο "καρναβάλι" (και σε οποιαδήποτε παρόμοιας φύσης εκδήλωση) σαφώς και δεν υφίσταται "εξαρτημένη" εργασία και αυτό που χρειάζεται είναι έναρξη επαγγέλματος.
Το πρόβλημα με τα μπαράκια ξεκινάει από το γεγονός οτι το ΙΚΑ έχει δικούς του κωδικούς ακριβώς για αυτή την θέση (DJ)
Έτσι λοιπόν από την μία το ΙΚΑ θεωρεί την εργασία ως DJ μέσα σε Cafe/Bar/Club και γενικότερα χώρους διασκέδασης ως "εξαρτημένη" εργασία, και από την άλλη υπάρχει ο ΟΑΕΕ που σου επιτρέπει την έναρξη επαγγέλματος / ασφάλιση σε αυτόν με κάποιους από τους ΚΑΔ που αναφέρθηκαν παραπάνω (Για την ακρίβεια μόνο οι ΚΑΔ 93.29.19.ΧΧ καλύπτουν τον DJ, τα άλλα αν και ακούγονται σχετικά αναφέρονται σε άλλες δραστηριότητες -έχει να κάνει με τις υποδιαιρέσεις των ΚΑΔ-)

Σαφώς και ένας ελεύθερος επαγγελματίας έχει το δικαίωμα να συνάψει σύμβαση, ή να παρέχει υπηρεσίες προς τρίτους με την έκδοση ΤΠΥ/ΑΠΥ. Ο νόμος δεν ορίζει οτι για παροχή υπηρεσιών προς τρίτους πρέπει να υπάρχει υπογεγραμμένη/κατατεθειμένη σύμβαση στην εφορία, με την ίδια έννοια που ένας υδραυλικός π.χ. που θα επισκευάσει τις τουαλέτες ενός καταστήματος δεν υποβάλει σύμβαση.

Όμως επειδή στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς ισχύει και ο κάθε ελεγκτής ή διοικητής υπηρεσίας (ΙΚΑ/εφορία κτλ) ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν έχουμε καταλήξει και εμείς να κάνουμε οτι μας "καπνίσει" ελπίζοντας οτι σε τυχών έλεγχο δεν θα πέσουμε πάνω σε κάποιο στραβόξυλο (τον ελεγκτή ποιος τον ελέγχει άραγε κατά πόσο κάνει σωστά τη δουλειά του; )

Σενάριο:
Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας με έναρξη επαγγέλματος και ΚΑΔ 93.29.19.03
Εκδίδω ΤΠΥ/ΑΠΥ κανονικά.
Παρασκευή βράδυ χτυπά το τηλέφωνο και μια Χ/Υ/Ζ επιχείρηση (bar/club) μου ζητά να παίξω μουσική εκτάκτως.
Συμφωνούμε στο οικονομικό και πάω.
Με το που ξεκινάω να παίξω κόβω ΤΠΥ.

Είμαι καλυμμένος ή όχι;

Για το ΙΚΑ (είτε γιατί έτσι είναι, είτε γιατί έτσι γουστάρει) ΟΧΙ μιας και η θέση του DJ είναι θέση εξαρτημένης εργασίας.
Για την εφορία; Κανονικά θα έπρεπε να είμαι. Αλλά για πολλούς ελεγκτές δεν θα είμαι επειδή δεν έχω καταθέσει σύμβαση. Τι ώρα να καταθέσω σύμβαση; Στις 22:00;;; Και γιατί η γραφειοκρατεία μου απαγορεύει να εργαστώ "εκτάκτως" / μη προγραμματισμένα;

Γενικά επικρατεί ένας παραλογισμός. Επειδή πλέον στη πράξη όλοι είναι "ένοχοι" μέχρι αποδείξεως του εναντίου (αντί για το ορθό όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου) εγώ προσωπικά πάω με τα νερά των ελεγκτών της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιούμαι.
Σε cafe/bar/club μου βάζει η επιχείρηση ένσημο (το οποίο πέρα από το κόστος ακόμα και γραφειοκρατικά είναι ευκολότερο από τη σύναψη και κατάθεση σύμβασης στην εφορία) και σε εκδηλώσεις (γάμους/δεξιώσεις κτλ) κόβω ΑΠΥ προς τον πελάτη.

Κλείνω με την εξής έκφραση:
Άλλο το πως θα έπρεπε να είναι, κι άλλο το πως είναι.
Επειδή η αρχική ερώτηση μιλούσε για bar/club κλτ, καλύτερα ο φίλος μας να ρωτήσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής του.
Κι αν πραγματικά έχει όρεξη, καλύτερα τις ερωτήσεις να τις κάνει εγγράφως με αριθμό πρωτοκόλλου ώστε να έχει τις απαντήσεις (αναγκαστικά) εγγράφως και να τις κουβαλάει μαζί του για να τις δείχνει στο κάθε στραβόξυλο ελεγκτή που τυχών συναντήσει...

Υ.Γ.: Όταν μια επιχείρηση (bar/club κτλ) μου κολλάει ένσημο τότε αναγκαστικά θα εμφανιστώ στην κατάσταση μισθοδοσίας της εν λόγω επιχείρησης για εκείνη την ημέρα που με ασφάλισε. Αυτό σημαίνει οτι ΔΕΝ είμαι υποχρεωμένος πλέον να κόψω ΤΠΥ/ΑΠΥ σε κανέναν (για εκείνη την ημέρα) μιας και νομικά εκείνη τη στιγμή είμαι μισθωτός υπάλληλος. Έτσι υπό μία έννοια το κράτος από όλη αυτή τη γραφειοκρατία στο τέλος ΧΑΝΕΙ εισφορές/έσοδα.
 

Mensajes Tue 22 May 18 @ 8:44 am
Ευχαριστώ καταρχήν για τις απαντησεις-κειμενα.Ξερω οτι το forum δεν αφορά τέτοια θέματα,απλα έχω την εντύπωση ότι με τις συμβάσεις της μιας μέρας και με κάποια ειδική ρύθμιση,υπάρχει αντιμετώπιση μισθωτού φορολογικά,ενώ με μπλοκακι & ένσημο αντιμετώπιση ελεύθερου επαγγελματία με ότι αυτό συνεπάγεται στην φορολογική δήλωση.Προσωπικα αυτο το προβλημα αντιμετωπιζω,εχοντας μπλοκακι με συμβαση στην κυρια δουλεια μου.Οταν έχω κάποιο νεότερο από τις τοπικές υπηρεσίες θα επανελθω,αν και πριν λίγο υπάλληλος του ΙΚΑ μου είπε τηλεφωνικά ότι σε επαγγελματα που αφορούν το θέαμα-ακροαμα απαιτείται ΚΑΙ ένσημο.
 

Mensajes Tue 22 May 18 @ 9:11 am
Με την γραφειοκρατία δεν θα βγάλεις άκρη, αλλά ρώτα τον υπάλληλο του ΙΚΑ με τον οποίο μίλησες:

Γαμπρός πήρε άδεια από τον δήμο να κάνει τον γάμο του σε Δημοτικό Πάρκο.
Εγώ θα παίξω μουσική. Ποιος θα μου κολλήσει το ένσημο και ως τι;

Και για να σε προϊδεάσω, ΟΧΙ ο γαμπρός δεν μπορεί να σε προσλάβει σαν υπάλληλο / να σου κολλήσει ένσημο.
 

Mensajes Tue 22 May 18 @ 9:22 am
PhantomDeejay wrote :
...ρώτα τον υπάλληλο του ΙΚΑ με τον οποίο μίλησες: Γαμπρός πήρε άδεια από τον δήμο να κάνει τον γάμο του σε Δημοτικό Πάρκο.
Εγώ θα παίξω μουσική. Ποιος θα μου κολλήσει το ένσημο και ως τι;
Για πολλά Likes!!! :-)

 

Mensajes Tue 22 May 18 @ 9:40 am
PhantomDeejay wrote :
Με την γραφειοκρατία δεν θα βγάλεις άκρη, αλλά ρώτα τον υπάλληλο του ΙΚΑ με τον οποίο μίλησες:

Γαμπρός πήρε άδεια από τον δήμο να κάνει τον γάμο του σε Δημοτικό Πάρκο.
Εγώ θα παίξω μουσική. Ποιος θα μου κολλήσει το ένσημο και ως τι;

Και για να σε προϊδεάσω, ΟΧΙ ο γαμπρός δεν μπορεί να σε προσλάβει σαν υπάλληλο / να σου κολλήσει ένσημο.



ερωτηση τωρα ο πανω γαμπρος επιλεγει εμενα για την μουσικη στον γαμο στο παρκο και πηγαινω εγω με μηχανηματα και κοβω μια απυ με αιτιολογια ηχητικη καλυψη εκδηλωσης με εμενα dj ειμαστε οκ? λογικα ναι το ικα δεν εχει καμια αξιωση εκει αλλα ειναι ετσι?
 

Mensajes Tue 22 May 18 @ 10:29 am
@kokkinoskoufitsos:
Ναι είσαι καλυμμένος. Και ως DJ να κόψεις ΑΠΥ πάλι είσαι καλυμμένος.

Και για να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους:

Για να σε ασφαλίσει κάποιος σαν DJ υπάλληλο θα πρέπει:
Α) Να έχει ο ίδιος έναρξη επαγγέλματος (άρα να μην είναι δημόσιος υπάλληλος, ιδιωτικός υπάλληλος κτλ)
Β) Εφόσον είναι ελεύθερος επαγγελματίας / επιχείρηση να συνάδουν οι δραστηριότητες του με την υπαλληλική σου ιδιότητα (δηλαδή δεν μπορεί ο άλλος να είναι μανάβης και να προσλάβει εσένα σαν DJ) και
Γ) Να εργάζεσαι στην έδρα ή σε υποκατάστημα της εταιρείας εφόσον η κύρια ειδικότητα της εταιρείας δεν είναι η παροχή υπηρεσιών.

Το σχόλιο μου παραπάνω είχε να κάνει με την απάντηση του υπαλλήλου του ΙΚΑ οτι ούτε λίγο ούτε πολύ παντού απαιτείται ένσημο ΙΚΑ σε οτι έχει να κάνει με επαγγέλματα που αφορούν θέαμα και ακρόαμα.
Και (δυστυχώς για μας) οι μουσικοί (οργανοπαίχτες) και οι τραγουδιστές τα έχουν αυτά τα θέματα λυμένα εδώ και χρόνια. Και στην περίπτωση τους απαιτείται ή το ένα ή το άλλο. Οπότε όχι, δεν απαιτείται παντού ένσημο ΙΚΑ σε οτι έχει να κάνει με το θέαμα/ακρόαμα. (Να δω έλεγχο ΙΚΑ να ζητάει το ένσημο του Βέρτη π.χ. ή της Βανδή και τι στον κόσμο... :P)
 

Mensajes Tue 22 May 18 @ 1:39 pm
nabongHome userMember since 2009

Καλημέρα και απο μένα.
Αν υπάρχει κάποιο έγγραφο επίσημο σχετικά με το τι ισχύει ασφαλιστικά για τους dj's και τις εταιρείες διοργανωσης εκδηλωσεων θα ηταν πολύ χρήσιμο.
Προσφατο παράδειγμα.
Ν. Πιεριας.
Ζευγάρι έρχεται στο γραφείο μου για να καλύψουμε μουσικά και φωτιστικά την εκδήλωσή του. Στην διάρκεια του ραντεβου και αφου συμφωνούμε μου λέει οτι πρέπει να δωσω τα στοιχεία μου στο κεντρο που θα γίνει η εκδήλωση για να προσληφθω για εκεινη την ημέρα. Αυτο ζητησε ο ιδιοκτήτης.
Καλεσα λοιπόν και αφου δεν βγαλαμε άκρη με παρέπεμψε στον λογιστή του. Του εξήγησα οτι εχω ατ. Επιχείρηση και μάλιστα του έστειλα και τους Καδ. ώστε να βεβαιωθει και ο ιδιος. Μου ανέφερε οτι ο προϊστάμενος του ικα ισχυρίζεται οτι ασχετως εναρξης επαγγελματος πρεπει να υπάρχει πρόσληψη γιατί ειναι εξαρτημενη εργασία. Εκεί μου επεσαν τα μαλλιά. Και τον ρωτάω δλδ εμενα εκεινο το βράδυ ποιος θα με πληρώσει; Το κεντρο ή ο πελατης μου; Η απάντηση ηταν : το κέντρο ενα ποσό στην τράπεζα και τα υπόλοιπα ΜΑΥΡΑ απο τον πελάτη. Καμιά σωτηρία.αυτο προτείνει το ικα.
Και επειδη ηθελα να το τραβηξω κι αλλο. Επόμενη ερώτηση: κύριε εχετε καταλάβει οτι μιλάτε με εταιρεία; εκεινη την ημέρα μπορεί να προσλαβω 1-2 ατομα εξτρά. 1 φωτιστη και ενα dj ακόμα. Ποιος θα τους προσλάβει αυτους;
Η απάντηση ηταν : εσείς που έχετε εταιρεία.
Το ικα θελει απλα μια πρόσληψη dj.Αν δεν παίξετε μουσικη εσεις που είστε ο ιδιοκτήτης και φέρετε αλλο ατομο, μπορειτε να τον προσλαβετε εσεις.
αν σας κουρασα αλλά ήταν κάτι μοναδικό αυτο που ακουσα και ηθελα να το μοιραστω μαζι σας.
 

Mensajes Thu 24 May 18 @ 11:55 pm
nabong wrote :

Καλημέρα και απο μένα.
Αν υπάρχει κάποιο έγγραφο επίσημο σχετικά με το τι ισχύει ασφαλιστικά για τους dj's και τις εταιρείες διοργανωσης εκδηλωσεων θα ηταν πολύ χρήσιμο.
Προσφατο παράδειγμα.
Ν. Πιεριας.
Ζευγάρι έρχεται στο γραφείο μου για να καλύψουμε μουσικά και φωτιστικά την εκδήλωσή του. Στην διάρκεια του ραντεβου και αφου συμφωνούμε μου λέει οτι πρέπει να δωσω τα στοιχεία μου στο κεντρο που θα γίνει η εκδήλωση για να προσληφθω για εκεινη την ημέρα. Αυτο ζητησε ο ιδιοκτήτης.
Καλεσα λοιπόν και αφου δεν βγαλαμε άκρη με παρέπεμψε στον λογιστή του. Του εξήγησα οτι εχω ατ. Επιχείρηση και μάλιστα του έστειλα και τους Καδ. ώστε να βεβαιωθει και ο ιδιος. Μου ανέφερε οτι ο προϊστάμενος του ικα ισχυρίζεται οτι ασχετως εναρξης επαγγελματος πρεπει να υπάρχει πρόσληψη γιατί ειναι εξαρτημενη εργασία. Εκεί μου επεσαν τα μαλλιά. Και τον ρωτάω δλδ εμενα εκεινο το βράδυ ποιος θα με πληρώσει; Το κεντρο ή ο πελατης μου; Η απάντηση ηταν : το κέντρο ενα ποσό στην τράπεζα και τα υπόλοιπα ΜΑΥΡΑ απο τον πελάτη. Καμιά σωτηρία.αυτο προτείνει το ικα.
Και επειδη ηθελα να το τραβηξω κι αλλο. Επόμενη ερώτηση: κύριε εχετε καταλάβει οτι μιλάτε με εταιρεία; εκεινη την ημέρα μπορεί να προσλαβω 1-2 ατομα εξτρά. 1 φωτιστη και ενα dj ακόμα. Ποιος θα τους προσλάβει αυτους;
Η απάντηση ηταν : εσείς που έχετε εταιρεία.
Το ικα θελει απλα μια πρόσληψη dj.Αν δεν παίξετε μουσικη εσεις που είστε ο ιδιοκτήτης και φέρετε αλλο ατομο, μπορειτε να τον προσλαβετε εσεις.
αν σας κουρασα αλλά ήταν κάτι μοναδικό αυτο που ακουσα και ηθελα να το μοιραστω μαζι σας.

η αληθεια ειναι τοι αυτο οσο κουφο και αν ακουγεται το εχω ακουσει και εγω και γιαυτο εκανα την ερωτηση στο παραπανω παραδειγμα που εθεσε ο φαντομ,νομιζω οτι οτι αφορα τον χωρο του θεαματος γενικοτερα χρειαζεται ενσημο ικα ετσι τουλαχιστον μου ειχε πει ενας του ικα πριν καιρο αλλα δεν το πιστευα.
και τωρα εγω που εχω ατομκη επιχειρηση μπορει καποιος να μου βαλει ενσημο ικα?
εχει χαθει η μπαλλα στην ελλαδα μας.
παρολα αυτα με εχουν ελενξει αρκετες φορες και μονο με το παραστατικο που ειχα σε κοινη θεα στον χωρο μου εφευγαν
 

Mensajes Fri 25 May 18 @ 7:53 am
Επιβεβαιωνω κι εγω για οσα προειπε ο PhantomDeejay.
Ειμαι κι εγω στο ΤΕΒΕ και εχω ΤΠΥ (τιμολογιο παροχης υπηρεσιων)

Το εψαξα περισυ λοιπον κι εγω με το ΙΚΑ και μαλιστα το ανελαβε ο προισταμενος του υποκαταστηματος, γιατι δεν το θυμοτανε καλα, ο οποιος επικοινωνησε με τα κεντρικα στην Αθηνα κτλ κτλ και μου απαντησανε οτι σε club-kafe κτλ ΝΑΙ θελει ενσημο.
Ταυτοχρονα επικοινωνησα και με την επιθεωρηση εργασιας και αφου βαλανε τα γελια, μου ειπανε οτι γι αυτους ειμαι ΟΚ !!!

Για την ιστορια τωρα, ειχα περιστατικο ελεγχου....
Πηγα για δουλεια σε χειμωνιατικο μπαρακι και ο επιχειρηματιας σε συννενοηση με τον λογιστη του, μου ειπε οτι ειμαστε ΟΚ με το ΤΠΥ. Ανεφερα το "μπερδεμα" με το ΙΚΑ, αλλα το προσπερασανε :)
Εμεινα λοιπον με το ΤΠΥ και ενα βραδυ εγινε ελεγχος, αλλα ο ελεγχος ητανε απο το υπουργειο εργασιας. Μου ειπανε και μπραβο γιατι ειχα συμπληρωσει το ΤΠΥ πριν ξεκινησω να παιζω μουσικη.
Μου ειπανε επισης οτι ΔΕΝ το ειχανε ξαναδει αυτο!!!

Συμπερασματα δικα μου :
1) Για τις υπολοιπες υπηρεσιες (εκτος ΙΚΑ) ειμαι ΟΚ !!!
2) Επειδη ο νομος περι "θεαμα και ακροαμα...DJs κτλ " εγινε το 2014, πολλοι του ΙΚΑ δεν το γνωριζουν (ακομα τουλαχιστον). Αλλωστε δεν ειμαστε και πολλοι DJs στο ΤΕΒΕ (ειδικα στην επαρχια)
3) ... και κυριοτερον... Επειδη κακα τα ψεματα στην Ελλαδα ζουμε....συνηθως οταν βλεπουν καποιον να ειναι στο ΤΕΒΕ, τον προσπερνουν.
Η λογικη τους (σωστη κατ εμε) ειναι να κυνηγανε τους ανασφαλιστους, και ειναι αρκετοι εκει εξω...
Οποτε θεωρω οτι και να το γνωριζει καποιος του ΙΚΑ οτι πρεπει να κοπει ενσημο, αν δει οτι τουλαχιστον εχω ΤΠΥ, 90% θα κανει τα στραβα ματια.
Υπαρχει βεβαια και το 10%...
 

Mensajes Mon 28 May 18 @ 5:25 pm
71%