Ingreso rápido:  

Forum: Greek Forum

Tema: Απορία για την ιστορία των προγραμμάτων - Page: 1

Esta parte del tópico es antigua y puede contener información incorrecta para la nueva versión.

lakis69PRO InfinityMember since 2011
Έχουμε κάνει πολλές κουβέντες με φίλους dj είτε δουλεύουν το vdj είτε αλλα πρόγραμμα και η απορία μας είναι... γιατί το μεγάλο μπαμ στο να δουλεύουν όλοι προγράμματα στους υπολογιστές τους έγινε περίπου το 2010 και σε "σύμπτωση ?" Τοτε ειχε εμφανιστεί και το Traktor...

Η γνώμες είναι διάφορες που ακούγονται όπως... ότι πιο πριν δεν ήταν τα λπατοπ δυνατά,
Οτι δεν ήταν καλή η ποιότητα ήχου των mp3 ,κάτι που εμενα δεν με βρίσκει σύμφωνο σε αυτές της άποψης τους γιατι εγώ ειχα αγοράσειτο πρώτο μου λαπτοπ το 2001 και θυμάμαι ότι υπήρχανκαι πιο πριν και mp3 έπαιζαστα ραδιο από το 1998.

Η δική μου άποψη είναι κάτι που ειχα διαβάσει κάπου, που δεν θυμάμαι που γιατι έχει χρονια ότι... το 1992 περίπου που είχαν εμφανιστεί τα cd ,η pioneer που είχε βγάλει και τα πρώτα cd players, ανακάλυψε το master tempo όπου το καταχώρισε και ως πατέντα... διάβασα αλλου ότι η πατέντα κρατάει από 10 ως 20 χρονια . Οποτε η άποψη μου είναι αν ισχύει αυτό, ότι άρχισαν όλοι να δουλεύουν με πρόγραμμα οταν τελείωσε η πατέντα και έβαλα το master tempo...

Θυμαμαι η το 1999 πριν πάω φαντάρος η το 2001 οταν απολύθηκα, ο δάσκαλος μου ειχε αγοράσει το vdj και είχαμε παίξει και θυμάμαι ότι ειχα ενθουσιαστεί τρελα όμως...είδαμε ότι δεν είχε master tempo και το επέστρεψε πίσω από το μαγαζί που το ειχε αγοράσει τότε πακέτο μαζί με εναν μικρο κοντρολλερ και εξαιτίας αυτού δε το αγόρασα και εγώ.

Ξέρω ότι το vdj και το serato είναι από τα πιο παλιά πρόγραμμα αλλα ολα ξεκίνησαν περίπου το 2010 οταν εμφανίστηκε το traktor.... κάποιοι είπαν ότι ήταν ολοκληρωμένο πρόγραμμα με κάρτες ήχου, κοντρολερ κτλ ... θυμάμαι ότι η vdj ειχε από τους πρώτους κοντρολερ το vms2 - 4 της adj πριν από το traktor ... ποια είναι η πραγματικότητα που το μπαμ έγινε το 2010 και όχι πιο πριν ενώ υπήρχαν τα πρόγραμμα της vdj και το serato πιο μπροστά?
 

Mensajes Tue 09 Mar 21 @ 10:04 pm
djsadimPRO InfinityMember since 2006
παίζω από1999-2000 με pc
 

Mensajes Tue 09 Mar 21 @ 10:42 pm
djdadPRO InfinityDevelopment ManagerMember since 2005
To Traktor εμφανίστηκε το 2000, όχι το 2010.
Εγώ πάλι νομίζω ότι επήλθε μεγάλη αλλαγή στον κόσμο του dj software, όταν μπήκε στο παιχνίδι η Pioneer (με την Ergo και μετέπειτα με την WeGO) - εκεί κάπου το 2010, γιατί όταν μπαίνει στο παιχνίδι ένας μεγάλος παίκτης, σοβαρεύουν τα πράγματα !

Πάντως δεν νομίζω ότι έγινε κάποιο μπαμ. Η βελτίωση ήρθε με γραμμικούς ρυθμούς, και πιστεύω ότι βοήθησε επίσης και η εξέλιξη στον χώρο των υπολογιστών και των λειτουργικών.
 

Mensajes Tue 09 Mar 21 @ 11:27 pm
Θα στεναχωρήσω τους φίλους σου τους Traktor-άκηδες αλλά δεν οφείλεται στο Traktor το "μπαμ" που περιγράφεις, ούτε οι ημερομηνίες είναι τόσο σωστές...

Κατ' αρχήν και το Traktor είναι παλιό πρόγραμμα. Προϋπήρχε αρκετά πριν το 2010.

O λόγος που τα Dj Software έκαναν "μπαμ" κοντά στο 2010 (αλλά στην πραγματικότητα 2-3 χρόνια πιο πριν) ήταν το hardware (δηλαδή οι controllers).
Μέχρι το 2005/2006 υπήρχαν ελάχιστοι controllers για προγράμματα DJ. Και οι περισσότεροι από αυτούς έμοιαζαν με παιχνίδια μπροστά στα CD player της εποχής (ακόμα και μπροστά σε CD player που έμοιαζαν παιχνίδια μπροστά στα CDJ-1000 που ήταν τότε το κορυφαίο CD player σε clubs)
Κάπου εκεί στο 2005/2006 άρχισαν να βγαίνουν κάποιοι καλοί controllers όπως ο Denon HC4500
Περίπου στις ίδιες χρονολογίες ωρίμασαν αρκετά και το συστήματα DVS
Όμως η διείσδυση τους ήταν ακόμα μικρή στην αγορά.
Η μεγάλη αλλαγή άρχισε να γίνεται με την έλευση του CDJ-400 και αργότερα με την έλευση του CDJ-2000
Ο λόγος δεν είχε να κάνει τόσο με τους υπολογιστές. Από καθώς ήρθαν τα CDJ-400 αρκετοί DJ άρχισαν σιγά - σιγά να εγκαταλείπουν τα Audio CD και να το γυρίζουν σε MP3 CD ή USB Sticks.
Όμως ενώ ένα Audio CD είχε 20-30 κομμάτια μέσα, ένα MP3 CD είχε 400 ή και περισσότερα.
Η διαχείρηση λοιπόν μεγάλων βιβλιοθηκών σε μηχανήματα όπως το CDJ-400 ή το CDJ-2000 δεν ήταν καθόλου εύκολη.
Παράλληλα αρκετοί DJ's άρχισαν να ανακαλύπτουν την ευκολία των υπολογιστών. Είτε βλέποντας συναδέλφους τους να έχουν έτοιμες μνήμες (hotcues) και λούπες, είτε μέσω της ενασχόλησης τους με το Rekordbox (στην μορφή του preparation).
Παράλληλα από το 2007/2008 και μετά κυκλοφόρησαν στην αγορά κυριολεκτικά εκατοντάδες controllers. Από "κακά" ξεχασμένα πλέον μηχανήματα μέχρι κάποιες πολύ σοβαρές και καλές προτάσεις όπως η Denon MC6000, η Pioneer DDJ-T1 & DDJ-S1, η American Audio VMS 4, η Pioneer DDJ-Ergo V, η Vestax VCI-100 / VCI-300 κτλ.
Όλα αυτά τα προϊόντα άρχισαν να φέρνουν κυρίως τους νέους DJ's πιο κοντά στους υπολογιστές και τα προγράμματα DJ.
Κάτι που αξίζει να σημειωθεί εδώ είναι οτι σε εκείνο το σημείο κάθε "νέος" σχεδόν είχε πρόσβαση σε Η/Υ. Έτσι ήταν πολύ πιο φθηνό να αγοράσει ένα controller και να αρχίσει να μαθαίνει να μιξάρει, απ' οτι να αγοράσει 2 απλά CD player και 1 απλό μίκτη.
Για την ιστορία, αυτό είναι και το χρονικό πλαίσιο που ξέσπασε η μεγάλη "κόντρα" του sync button.
Από τη μία λοιπόν υπήρχαν οι πιο "παραδοσιακοί" DJ's με τα CD players και από την άλλη οι πιο νέοι με τους controllers και τα laptops.
Το Traktor (για να χαρούν λίγο οι φίλοι σου) έπαιξε ένα μικρό ρόλο για την διείσδυση των laptop στα DJ booths μέσα σε clubs. Με χρήση του X1 και Timecode CD άρχισαν δειλά δειλά να εμφανίζονται περισσότερα laptop σε booths. Αυτό βέβαια στην Ευρώπη καθώς στην Αμερική το Traktor ποτέ δεν ήταν ισχυρό πρόγραμμα. Αντίθετα στην Αμερική η μεγαλύτερη διείσδυση έγινε κυρίως με το Serato και DVS (Vinyl)

Η συνέχεια νομίζω είναι γνωστή...

Σημείωση: Προσπάθησα να τα πω πολύ συμπικνωμένα και περιληπτικά και να καλύψω κυρίως το κομμάτι του πως έγινε mainstream η μετάβαση σε Dj Software.

Υπάρχουν και τα "πρώιμα" χρόνια που επίσης έχουν πολύ ενδιαφέρον...
Και ναι, παίζω αποκλειστικά με υπολογιστή από το 1999 (PCDJ Red)
Επίσης το 1999 υπήρχε ήδη πρόγραμμα DJ με Master Tempo (Alcatech BPM Studio) το οποίο μάλιστα είχε και 3 δικούς του controllers.

Υ.Γ.: Μάλλον πρέπει να καθήσω να γράψω την ιστορία του Digital Jockey.... :P
 

Mensajes Tue 09 Mar 21 @ 11:35 pm
lakis69PRO InfinityMember since 2011
Εγώ έχω πολλά κενά σε ημερομηνίες λόγο ότι απο το 2001 άρχισα να ασχολούμαι με τον φωτισμό και από το 2004 ασχολήθηκα καθαρά επαγγελματικά μόνο με την σκηνοθεσία φωτισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και απείχα για περίπου 6 χρονια από το dj... γιαυτό και έχω χάσει επεισόδια με το τι και ποτε ξεκίνησαν όλα αυτά. Αλλα με όσους ρωτούσα, κάνεις δεν ήξερε και δεν ξέρει ακόμα να μου απαντήσει σε όλες αυτές της ερωτήσεις. Σήμερα πήρα μια απάντηση με όλα αυτά που έγραψες!... ευχαριστώ
Ωραίο θα ήταν να έγραφες βιβλίο θα γίνει best seller 😁😄😁😄😁😄
 

Mensajes Wed 10 Mar 21 @ 12:19 am
Κανενας σας δεν δουλευε με το BPM Studio Pro της Alcatech ?
Το αγορασα και το δουλεψα απο το 2002 μεχρι που πηγα στο VDJ με πρωταρχικο κριτηριο οτι επαιζε και videos εκτος απο .mp3s.

Πολυ τιμιο προγραμμα με υποστηριξη master tempo, και υποστηριξη κονσολας της ιδιας εταιριας.
Εννοειτε οτι το λαπτοπ, την εξωτερικη καρτα ηχου & την κονσολα τα εχω ακομα σε αριστη κατασταση, φυλαγμενα., ετοιμοπολεμα :)
Σαν τωρα θυμαμαι τις απειρες ωρες να μετατρεψω 4 βαλιτσες με cds σε .mp3s, να γραψω τιτλους-Infos στο καθε τραγουδι....απιστευτη δουλεια
Και σαν τωρα θυμαμαι επισης τα τεραστια προβληματα που ειχανε στην αρχη, οσοι αγορασανε λαπτοπς με AMD CPU. Ηθελε INTEL για να ειναι σταθερο, αλλα με INTEL ηταν οντως πολυ σταθερο. Εμενα δεν μου κρασαρε ποτε! Ποτε ομως !!!!

PhantomDeejay τωρα το ειδα οτι την θυμηθηκες κι εσυ :)

 

Mensajes Wed 10 Mar 21 @ 4:24 pm
το bpm studio profi ηταν το πρωτο προγραμμα που επαιξα πολλα χρονια ακομα και πριν λαπτοπ οπου ειχα προσαρμοσει ενα rack 10u του ειχα βαλει ροδες και το εκρυβα κατω απο το τραπεζι και ειχα μεσα ενα σταθερο και εβγαζα εξω την tft οθονη το πληκτρολογιο και το ποντικι επαιζα με ποντικι εξωτερικη καρτα ηχου και μικτη με τρια στερεο καναλια οπου το ενα το ειχα για προακουσμα επιπλεον 2 σιντι πλευερ τα οποια τα ειχα απλα για να γεμιζει το μπουθ..μαλιστα εκανα μεγαλη προσπαθεια να ερθω στο vdj επειδη το bpm δεν εξελιχτηκε ποτε οποτε για να παιξω με κοντρολερ επρεπε να φυγω απο αυτο... ακομα θυμαμαι οτι η σταθερη του εκδοση ηταν η 4,9 ειχε οτι χρειαζομουν τοτε για να παιζω σε κοινωνικες εκδηλωσεις αλλα ειχε απαραδεκτο search οποτε ειχα αλλο προγραμμα για αυτο...τελη 90 αρχες 2000 αυτα
 

Mensajes Wed 10 Mar 21 @ 6:45 pm
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
το bpm studio ηταν λιγο πιο μετα απο τοτε που ξεκινησα και νομιζω ειχε πολυ υψηλη τιμη λογω της κονσολας(?)
το πρώτο που παιξα σε πάρτι (τότε) ήταν το vtt


αλλά και 'γώ μετά το γύρισα στο pcdj χωρια που πηρα και την dmc 1 (o πρωτος rack midi controller)
και τσιπαρισμενος με gizmo midi ωστε να παιζει με όλα τα sw(οχι πως υπηρχαν και πολλα δλδ)
 

Mensajes Wed 10 Mar 21 @ 9:40 pm
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Κατ' αρχήν τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο για να δημιουργηθούν τα προγράμματα DJ έπαιξε ο αλγόριθμος MP3.
Χωρίς το MP3 ήταν αδύνατο να υπάρξει εκείνη την εποχή DJ Software.
Και αυτό κυρίως λόγω της χωρητικότητας των υπολογιστών.
Το 1996/97 που ξεκίνησα την φοιτητική μου ζωή, ο ολοκαίνουργιος και πανάκριβος υπολογιστής που είχα αγοράσει είχε την τρομερή για την εποχή χωρητικότητα σκληρού δίσκου των 2.1GB. NAI, δύο κόμμα ένα gigabyte!!!
Ένα audio cd σε μορφή RAW data (PCM 44.100Hz 16bit) έπιανε χώρο λίγο πάνω από τα 650MB δηλαδή κάπου κοντά στα 680ΜΒ
Καταλαβαίνεις οτι ένα και μόνο ένα audio cd σου έτρωγε σχεδόν όλο τον ελεύθερο χώρο στον δίσκο!
Για αυτό και προϋπόθεση για τα προγράμματα DJ ήταν η έλευση του MP3

Τα πρώτα 2-3 χρόνια της έλευσης του MP3 υπήρχε η λεγόμενη μάχη των codecs.
Το ακουστικό μοντέλο του MP3 υπήρχε, αλλά διαφορετικοί codecs έδιναν και διαφορετικά αποτελέσματα. Ο πόλεμος αυτός ευτυχώς ήταν σύντομος με τον LAME codec να επικρατεί κατά κόρον.

Είμαστε λοιπόν κοντά στο 2000 και μπορούμε να φτιάξουμε ποιοτικά αρχεία MP3.
Όμως το πρόβλημα της χωρητικότητας παραμένει... Ένα αρχείο 3 λεπτών σε 128kbps είναι περίπου 2.9ΜΒ ενώ ένα αρχείο 320kbps είναι περίπου 7.5
Όταν λοιπόν ο "μέσος" σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή είναι 1.2GB (ναι, τόσο ήταν ο μέσος σκληρός τότε, εγώ ήμουν προνομιούχος με τον 2.1GB) καταλαβαίνεις οτι η διαφορά αυτή είναι σημαντική..
Βάζεις σχεδόν τα διπλάσια αρχεία στο δίσκο σου!
Έτσι λοιπόν, μέχρι η αποθήκευση να γίνει όλο και πιο φθηνή ενώ μπορούσαμε να φτιάξουμε αρχεία MP3 σε 320kbps φτιάχναμε αρχεία σε 128kbps και αργότερα σε 192kbps που για πολλά χρόνια θεωρούνταν "CD quality equivalent"

Με την έλευση του MP3 άρχισαν να εμφανίζονται και τα πρώτα DJ Software.
Την εποχή 1998-1999 υπήρχαν αρκετές προτάσεις (περισσότερες ίσως και από σήμερα) αλλά λίγες κατάφερναν να ξεχωρίσουν.
Τα top προγράμματα που είχαν ξεχωρίσει κοντά στο 1999-2000 ήταν το Alcatech BPM Studio, το PCDJ Red/Blue και το AtomixMP3 (πρόγονος του σημερινού VirtualDJ) Λίγο αργότερα προστέθηκε σε αυτά και το Traktor και λίγο αργότερα ακόμα το Serato.
Προσοχή, δεν μιλάω με βάση τα release dates αλλά με βάση το πότε τα προγράμματα αυτά άρχισαν να κάνουν "θόρυβο" σε dj communities και groups.
Ήδη το 1999 το BPM Studio είχε τρεις in house made controllers ενώ το PCDJ Red είχε το δικό του controller σε συνεργασία με την Numark (DMC-1). Επίσης το BPM Studio είχε Master Tempo ενώ το PCDJ Red όχι.

Την διετία 2001-2003 έγιναν πολλές απόπειρες δημιουργίας προγραμμάτων DVS. Δημιουργήθηκαν πολλές προτάσεις, πολλά noisemaps, πολλές διαφορετικές θεωρήσεις. Από τον πόλεμο αυτό κερδισμένοι βγήκαν το Serato που το 2004 κυκλοφόρησε το Scratch Live και το Traktor που ενσωμάτωσε το DVS στην υπάρχον πλατφόρμα που ήδη είχε ώστε να διευκολύνει τον χειρισμό του.

Την εποχή αυτή (2003) άρχισε να βγάζει controllers και η Hercules. Αν και η Hercules δεν έγινε ποτέ mainstream φίρμα εντούτοις βοήθησε πολύ στο να δουν τον χώρο τον controllers πιο σοβαρά άλλες μεγάλες εταιρείες καθώς άρχισε να αποκομίζει πολύ καλά κέρδη από αυτό τον χώρο.

Από το 2003 μέχρι το 2007:
Αυτή την εποχή τα πράγματα είναι κάπως στάσιμα.
Τα DJ Software εξαπλώνονται σιγά-σιγά και ιδίως στην Αμερική. Δεν εμφανίζονται σε πολλά club dj booth, αλλά εμφανίζονται αρκετά σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ενώ είναι ιδιαιτέρως αγαπητά από τους mobile djs της Αμερικής.
Στην Αμερική αυτή την περίοδο το VirtualDJ κατακτά τον χώρο των mobile dj ενώ το Serato αρχίζει να μπαίνει πολύ δειλά σε clubs. Η ανάγκη του να μπει το Serato στα clubs προέκυπτε από την ανάγκη για χρήση DVS καθώς η κουλτούρα του DMC και των Scratch DJ's ήταν και είναι πολύ έντονη στην Αμερικάνικη ήπειρο.

H "ιστορική" διετία ορόσημο 2007/2008
Το 2007 η Denon κυκλοφόρησε τον HC-4500 που εκείνη την εποχή έκανε μεγάλη αίσθηση καθώς είχε καθαρά επαγγελματικό feel & look. Για την ακρίβεια η HC-4500 ήταν το remote control part ενός Double CD Head Unit στο οποίο η Denon απλά πρόσθεσε stand alone operations για υπολογιστές. Αυτό που ελάχιστοι ξέρουν είναι οτι η HC4500 είχε σχεδιαστεί για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα (PCDJ Reflex) που όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ!
Επίσης το 2007 η Vestax κυκλοφόρησε τον VCI-100 και ένα χρόνο αργότερα το 2008 τον VCI-300
H Pioneer την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το ιστορικό CDJ-400
Η Hercules κυκλοφόρησε το 2008 τον πιο διάσημο και δημοφιλές controller της τον Hercules RMX.

Τα release αυτών των μηχανημάτων έστρεψαν την προσοχή πολλών στον χώρο του Digital DJay-ing και γενικά στις δυνατότητες των υπολογιστών. Οι τιμές των αποθηκευτικών χώρων είχαν πέσει σε πιο λογικά επίπεδα ενώ και τα laptop είχαν αρχίσει να έχουν πιο προσιτές τιμές.

Το 2009 η Microsoft κυκλοφόρησε τα Windows 7 και έτσι έβαλε τέλος σε πολλές παθογένειες των multi-purpose υπολογιστών που χρησιμοποιούσαν οι περισσότεροι.

Τα επόμενα 3-4 χρόνια όπως έγραψα και πιο πριν (από 2007 μέχρι 2011) έγινε ο κακός χαμός από κυκλοφορία νέων controller.
Ενδεικτικά:
Traktor Kontrol X1 (2010)
Traktor Kontrol S4 (2011)
Denon MC-6000 (2011)
Pioneer DDJ-S1 (2011)
Pioneer DDJ-T1 (2011)
Pioneer DDJ-Ergo-V (2011)
Numakr V7 (2010)
Numark Mixdeck (2010)
και τέλος Pioneer CDJ-2000 (2010)

H Pioneer γενικά ήταν διστακτική στο να εξαπλωθεί στον χώρο των προγραμμάτων DJ
Προσπαθούσε όσο μπορούσε να κρατήσει τον χώρο "μαντρωμένο" στα CDJ που ήταν και το δυνατό της σημείο αφού έπαιζε μπάλα σχεδόν μόνη της.
Η Pioneer κυκλοφόρησε το 2006 το "επαγγελματικό" CDJ-1000MK3 που έπαιζε MP3 CD's αλλά δεν είχε USB port και φυσικά MIDI.
Το 2007 κυκλοφόρησε και το "ερασιτεχνικό" CDJ-400
Το CDJ-400 έπαιζε audio και mp3 CD's, είχε USB port και είχε και MIDI (για χρήση ως controller)
Το CDJ-400 για αυτούς τους λόγους λοιπόν έγινε άμεση επιτυχία και σχεδόν σκότωσε τις πωλήσεις των CDJ-1000MK3.
Είναι χαρακτηριστικό οτι η Pioneer αναγκάστηκε να "σκοτώσει" το CDJ-400 αντικαθιστώντας το με το πολύ υποδιαίστερο CDJ-350 αμέσως μετά την κυκλοφορία του CDJ-2000 φοβούμενη οτι το νέο CDJ-2000 θα είχε την ίδια τύχη με το CDJ-1000MK3
Το θετικό όμως είναι οτι η Pioneer διατήρησε στο CDJ-2000 τα δύο στοιχεία που έκαναν το CDJ-400 τεράστια επιτυχία. Την θύρα USB και την επικοινωνία MIDI (πράγματα που ο ανταγωνισμός είχε ήδη)
Η επιτυχία του CDJ-400 και η μεγάλη απήχηση που είχε η χρήση του ως MIDI controller έκανε την Pioneer να κοιτάξει έστω και καθυστερημένα προς τον χώρο των προγραμμάτων DJ.
Το 2011 η Pioneer κυκλοφόρησε 3 controllers, έναν για το Serato (S1) έναν για το Traktor (Τ1) και έναν για το VirtualDJ (Ergo V)
Η επιτυχία της Ergo σε συνδυασμό με την χαμηλότερη τιμή της και το μικρότερο μέγεθος ανάγκασαν την Pioneer μετά από λίγο καιρό να κυκλοφορήσει και την Ergo K (για Traktor)
Με σειρά επιτυχίας μπορούμε να πούμε οτι από αυτές η Ergo V (/K) ήταν μακράν η πιο επιτυχημένη κονσόλα, μετά η T1 και τελευταία η S1
Η Pioneer βλέποντας τις πωλήσεις κυρίως της Ergo αποφάσισε να δώσει περισσότερο βάρος καθώς ήδη ο ανταγωνισμός (κυρίως Denon και Numark) είχε αρχίσει να ροκανίζει την πίτα.
Έτσι το 2012 κυκλοφόρησε 2 μοντέλα που σηματοδότησαν την έναρξη της πραγματικής ενασχόλησης της Pioneer με τον χώρο. Την WeGo και την DDJ-SX.
Παρόλο που είναι 2 τελείως διαφορετικοί controllers οι πωλήσεις και των δύο εκτοξεύτηκαν στα ύψη και γι αυτό ακολούθησαν και revised models αργότερα και για τις δύο σειρές.

Η διείσδυση από κάτω προς τα πάνω vs από πάνω προς τα κάτω.
Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 90 είχε γίνει η δραστική αλλαγή από βινύλια και turntables σε CD και CD Players.
Η αλλαγή αυτή έγινε "από πάνω προς τα κάτω".
Δηλαδή πρώτα έκαναν την αλλαγή τα μεγάλα clubs, μετά τα μικρότερα, και αργότερα η αλλαγή αυτή πέρασε και σε bars / καφετέριες.
Οι λόγοι που η διείσδυση αυτή έγινε με αυτό τον τρόπο ήταν αφενός πρακτικοί (τα μεγάλα clubs έψαχναν μια άμεση λύση στα προβλήματα που είχε το βινύλιο) και αφετέρου οικονομικοί (τα μεγάλα clubs μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να επωμιστούν το κόστος όχι μόνο να αγοράσουν CD Players αλλά και να αντικαταστήσουν τμήμα ή και ολόκληρη τη δισκοθήκη τους με CD)
Αν και αυτή η ιστορία έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία από μόνη της εντούτοις για την ώρα δεν θα επεκταθούμε.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αντίθεση της διείσδυσης σε σχέση με τα dj software και τους controllers
Η διείσδυση αυτή έγινε από κάτω προς τα πάνω και γι αυτό και χρειάστηκε πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί (σχεδόν 20 χρόνια vs 5 χρόνια για τη μετάβαση από βινύλιο σε CD)
Τι εννοούμε "από κάτω προς τα πάνω" ;;;
Απλούστατα... οι controllers και τα dj software πρώτα μπήκαν σε καφετέριες και μικρά bar, μετά σε μεγαλύτερα bar, μετά σε μικρά clubs και αργότερα -πολύ αργότερα- σε μεγάλα clubs.
Οι λόγοι που η διείσδυση αυτή έγινε με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιο πολύπλοκοι απ' οτι οι λόγοι που η μετάβαση από turntables σε cd players έγινε με την αντίστροφη φορά.
Κατ' αρχήν οφείλουμε να παραδεχθούμε οτι περίπου μέχρι το 2005/2006 τα προγράμματα dj ακολούθησαν την διαδρομή που χρειαζόταν ώστε να ωριμάσουν και να θεραπεύσουν τις παιδικές τους ασθένειες.
Από το 2005/2006 και μετά ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ των "real djs" (με CD player) και των "fake djs" (με υπολογιστή). Αυτός μαζί με τον πόλεμο του sync button ήταν οι δύο πιο ηλίθιοι πόλεμοι στην ιστορία του dj-ing.
Το περίεργο είναι οτι ενώ από το 2005 (σαν παράδειγμα) τα clubs χρησιμοποιούσαν υπολογιστές για να τρέχουν τα φώτα (π.χ. Martin Light Jockey) ή τις ταμειακές τους μηχανές, η θέαση υπολογιστή σε ένα dj booth ήταν μεγάλο tabboo. Γενικά μέχρι το 2015 (χοντρικά) ενώ τα πάντα στα clubs δούλευαν με υπολογιστές πλέον οι υπολογιστές ήταν "καταραμένοι" μέσα σε ένα dj booth.
Σίγουρα σε αυτό έπαιξε ρόλο και η τεχνολογία των υπολογιστών, οι φόβοι για παγώματα και κρασαρίσματα, αλλά το περίεργο είναι οτι υπήρχε ήδη η γνώση οτι ένα dedicated PC δεν είχε σχεδόν τίποτα να φοβηθεί (βλέπε π.χ. προγράμματα φωτισμού σε dedicated PC's)
Ο φόβος για κολλήματα και κρασαρίσματα οφείλεται μάλλον στην μεγάλη διείσδυση ερασιτεχνών DJ με all around υπολογιστές που ΝΑΙ είχαν πολύ μεγαλύτερα θέματα αστάθειας, τουλάχιστον μέχρι την έλευση των Windows 7
Έτσι είχαμε το φαινόμενο οι ερασιτέχνες DJ να πολλαπλασιάζονται (αφού ήταν αρκετά οικονομικό να πάρεις ένα laptop και μια κονσόλα και να αυτοκηρυχθείς dj) και να στριμώχνονται σε bars / καφετέριες και μικρά clubs.
Ακριβώς όμως επειδή το μεγαλύτερο μέρος των computer dj εκείνης της εποχής ήταν ερασιτέχνες, τα clubs δίσταζαν να βάλουν computer djs στο booth δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.
Με απλά λόγια ενώ CD Jockeys υπήρχαν και καλοί και κακοί (και μόνο καλοί να παίζουν στα clubs) όταν η συζήτηση έφτανε στους computer jockeys η εικόνα που υπήρχε είναι οτι όλοι ήταν κακοί, και ακόμα κι όταν κάποιοι από αυτούς παίζανε πολύ καλά, οτι "κλέβανε" λόγω του sync button ή του υπολογιστή.

Γενικά η διείσδυση από κάτω προς τα πάνω είναι πολύ πολύπλοκη και ούτε καν ξύσαμε την επιφάνεια, αλλά αυτός ο τρόπος διείσδυσης ήταν και αυτό που δυσκόλεψε τόσο πολύ την αναπόφευκτη επικράτηση των υπολογιστών στα booth.

Και κλείνοντας να πω το εξής:
Μην γελιέται κανένας. Το τελευταίο CDJ (CDJ-3000) είναι στην ουσία υπολογιστής που τρέχει το δικό του dj software. Η σχεδίαση, δομή και προγραμματισμός του CDJ-3000 είναι τέτοιος που πλέον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "απλή συσκευή"
Ήδη υπό περιορισμούς αυτή η αρχιτεκτονική υπήρχε και στα Nexus αλλά με αστερίσκους.
Όποιος δεν με πιστεύει ας ψάξει να βρει στο YouTube το βίντεο που ένας τύπος τρέχει παιχνίδι στην οθόνη μιας κονσόλας Pioneer χρησιμοποιώντας την θύρα USB για τα φλασάκια (αποδεικνύοντας έτσι οτι η συσκευή μπορεί να τρέξει κάποιο πρόγραμμα)
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 9:31 am
Η άλλη όψη του νομίσματος...

Για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, είχα εργασθεί ως τεχνικός Η/Υ και εξακολουθώ να ασχολούμαι ερασιτεχνικά. Δεν τίθεται, λοιπόν, θέμα για το εάν κατέχω από hardware και software υπολογιστών.

Το εκάστοτε laptop που έχω, είναι πάντα "στην πένα" και από πλευράς hardware (έως εκεί που φτάνει η τσέπη μου) και από πλευράς software (μόνον OS + latest drivers + VDj).
Δεν έχει "κρασάρει" ποτέ και δεν με έχει "κρεμάσει" ποτέ. Αλλά, υπήρξαν και 2 - 3 φορές που κατά την διάρκεια gig, έφαγε παροδικό "κόλλημα" (κι εγώ παροδικό εγκεφαλικό).

Εάν αύριο το πρωί μου έλεγαν να βγάλω ένα set στo Tomorrowland (όνειρο θερινής νυκτός, αλλά λέμε τώρα) και με ρώταγαν τι gear θα επιθυμούσα, με το χέρι στην καρδιά, θα έλεγα: 4 x CDJ-3000 και 1 x DJM-V10.

Γιατί? Γιατί, το VDj "κεντάει", ο εκάστοτε (επαγγελματικός) controller "φυσάει", αλλά για το ρημάδι το laptop, ποτέ δεν ξέρεις. Και μην μου πει κάποιος ότι, ανά πάσα ώρα και στιγμή, το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα CDJ-3000, γιατί, είτε δεν κατέχει από πιθανότητες, είτε (εάν ποτέ δεν είχε το παραμικρό "πρόβλημα" στο laptop του) έχει πιάσει το Joker και δεν το ξέρει.

Εν κατακλείδι: Η τεχνολογία αναμφισβήτητα και έχει κάνει άλματα και το Digital Djing αναμφισβήτητα και έχει πλέον κυριαρχήσει - εδραιωθεί. Αλλά, από την στιγμή που η αδιάλειπτη ροή ενός set εξαρτάται και από ένα οποιοδήποτε laptop, το θέμα του laptop σε ένα "Special Booth" δεν είναι taboo (τουλάχιστον κατ' εμένα), είναι κάλυψη (μερικής ή ολικής) "ανασφάλειας" (μπροστά σε 70.000 ακροατές, οι οποίοι "κατέχουν", λιγότερο η περισσότερο).


Όσον αφορά για την "ρετσινιά" (ερασιτέχνες) που πολλοί έχουν προσάψει στους Digital DJs, σαφώς και δεν συμφωνώ, αλλά (δυστυχώς) έχουν δίκιο.

Γιατί η τεχνολογία τους έδωσε απίστευτα "όπλα" και αρκετοί αρκούνται μόνον σε: Auto (Sync, Pitch, κ.τ.λ.), Smart (Play, Cue, κ.τ.λ.), Quantize (Cues, Loops, κ.τ.λ.) και Playlists, με αποτέλεσμα τα sets τους να μας επιστρέφουν στην εποχή της κασέτας.

Σαφώς και υπάρχουν εξαιρέσεις, για να επιβεβαιώνουν (δυστυχώς) τον κανόνα...
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 11:44 am
lakis69PRO InfinityMember since 2011
Ερώτηση.... όσοι παίζανε με πικάπ και συνδυασμό με υπολογιστή, με ποίες κάρτες ήχου δούλευαν πριν βγούνε τα κοντρολερ? Εγώ θυμάμαι μόνο την μαγιά 44 και αυτές που έβγαλε μετά η traktor, υπήρχανε άλλες ή υπήρχε άλλος τρόπος συνδέσεις πικάπ με υπολογιστή χωρίς κάρτα?

Εγω για να πω την αλήθεια, παρόλο που ήξερα το vdj από παλιά, ξεκίνησα να το δουλεύω χαρείς την κάρτα ήχου της traktor την audio2 και μάλιστα ένιωθα πουλημενος που έπαιζαμε κάτι που έγραφε traktor γιατι δε το χώνεψα ποτέ,
Όπως τωρα που εκνευρίζομαι που παίζω με κοντρολερπου γραφει πάνω serato αλλα αυτό είναι άλλο θέμα ... δεν ήξερα καμια άλλη εκτός από την μαγια 44 που ειπα πιο πάνω,που μου φαινόταν και πολύ ψεύτικη. Δεν υποστηρίζω το traktor αλλα για να λέμε την αλήθεια ήταν αυτή που έβγαλε ολοκληρωμένο πακέτο με όλα μέσα και νομίζω ότι έπαιξε ρόλο για να ξεκινήσει με πιο ενδιαφέρον ολο αυτό.
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 1:25 pm
Theios Giorgos wrote :
Και μην μου πει κάποιος ότι, ανά πάσα ώρα και στιγμή, το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα CDJ-3000, γιατί, είτε δεν κατέχει από πιθανότητες, είτε (εάν ποτέ δεν είχε το παραμικρό "πρόβλημα" στο laptop του) έχει πιάσει το Joker και δεν το ξέρει.

Κάτσε να κοιτάξω ξανά τον λογαριασμό μου μήπως και... Μπα... τίποτα... !!!

Πέρα από την πλάκα!
ΟΛΑ τα μηχανήματα κολλάνε. Και οι πιθανότητες είναι ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ για αυτόν που ξέρει τι κάνει.
Σημασία δεν έχει "άμεσα" ο λόγος.
Σημασία έχει το αποτέλεσμα...
Θες γρατζουνισμένα CD, θες corrupted USB drives, θες corrupted files, θες "μη συμβατά" USB drives, θες αστοχίες στις κάρτες SD και τα CDJ κολλάνε και μάλιστα χωρίς επιστροφή. Όπως ανέφερα ήδη από τα Nexus2 τα CDJ τρέχουν στην ουσία πρόγραμμα που έχει κι αυτό τα δικά του bugs.
Μια βόλτα από το forum της Pioneer μπορεί να αποκαλύψει πόσα πολλά προβλήματα έχουν και τα CDJ
Επίσης κρασάρισμα/BSOD/Reboot live δεν είχα μέχρι σήμερα ΠΟΤΕ στα 22 χρόνια που παίζω με υπολογιστή. Αλλά δυστυχώς ο λογαριασμός μου στην τράπεζα εξακολουθεί και είναι άδειος!

Κατά τα άλλα γενικά συμφωνούμε.


lakis69 wrote :
Ερώτηση.... όσοι παίζανε με πικάπ και συνδυασμό με υπολογιστή, με ποίες κάρτες ήχου δούλευαν πριν βγούνε τα κοντρολερ? Εγώ θυμάμαι μόνο την μαγιά 44 και αυτές που έβγαλε μετά η traktor, υπήρχανε άλλες ή υπήρχε άλλος τρόπος συνδέσεις πικάπ με υπολογιστή χωρίς κάρτα?

Δεν υποστηρίζω το traktor αλλα για να λέμε την αλήθεια ήταν αυτή που έβγαλε ολοκληρωμένο πακέτο με όλα μέσα και νομίζω ότι έπαιξε ρόλο για να ξεκινήσει με πιο ενδιαφέρον ολο αυτό.


Ας ξεκινήσουμε με την Gigaport A/G η οποία ήταν ο πρόγονος της Maya 44 USB και είχε και ελαφρώς καλύτερη απόδοση από τη Maya 44 USB (πρόσεχε, βάζω τη λέξη USB δίπλα από την Maya γιατί υπήρχε και η σκέτη Maya 44 που ήταν για σταθερό υπολογιστή και ήταν ΑΚΡΩΣ επαγγελματική κάρτα για την εποχή της)
Επίσης η Maya 44 USB δεν ήταν καθόλου κακή κάρτα. Είχε χαμηλή στάθμη εξόδου, ναι. Αλλά κατά τα άλλα στην εποχή της φυσούσε.

Εκτός της Maya 44 USB λοιπόν υπήρχε το Serato SL1 το Serato SL2 και το Serato SL3 (μέχρι την εποχή που αναφέρεις)
Επίσης υπήρχε το Numark Virtual Vinyl που στην ουσία προέκυψε από τη συνεργασία του VirtualDJ με την Numark, κυκλοφορώντας το Numark CUE. Το Numark CUE ήταν το VirtualDJ με άλλο skin, rebranded σαν Numark CUE.
Από κάρτες ήχου μου έρχονται επίσης στο μυαλό η Hercules Trim, η Terratec Phase 26, η M Audio Connectiv αλλά και η Hercules RMX που αν και ήταν controller η κάρτα ήχου του υποστήριζε DVS.

Υπάρχει μια στρέβλωση γενικά, ανάλογα με το τι κοιτάς. Στην Ελλάδα (και σε κάποια μέρη της Ευρώπης) ναι, το Traktor με την πρώτη ματιά φαίνεται σαν αυτό που περιγράφεις. Σε άλλα μέρη του κόσμου όμως (π.χ. Αμερική) πέρασε και δεν ακούμπησε...
Οπότε αν θέλουμε να δούμε το θέμα παγκόσμια τότε τα δεδομένα αλλάζουν.
Δεν μειώνω το Traktor. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν το Traktor το πρόγραμμα που δημιούργησε το "μπαμ" που περιγράφεις και για το οποίο μιλάμε τώρα.
Κατ' αρχήν η Audio 2 δεν υποστήριζε timecode. Η Audio 4 και αργότερα η Audio 6 ήταν αυτές που υποστήριζαν timecode. Και πιο πάνω σου έγραψα αποκλειστικά κάρτες που υποστήριζαν DVS.
Αν θα έπρεπε να δώσουμε τα εύσημα για το "μπαμ" σε κάποιο πρόγραμμα τότε αυτά θα μοιραζόντουσαν (όσο κι αν φαίνεται περίεργο) μεταξύ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ προγραμμάτων σχεδόν ισόποσα.

Αλήθεια οι λέξεις "Stanton Final Scratch" για παράδειγμα σου λένε κάτι;
Ήταν πρόγραμμα το οποίο είχαν φτιάξει σε συνεργασία η Stanton με την Native Instruments και έτσι στην ουσία το Traktor απέκτησε τη δυνατότητα DVS.
Μέχρι το 2007 η Native Instruments δεν έβγαζε δικό της Hardware για το Traktor, και όμως είχε δυνατότητες MIDI και DVS support.

Ανάλογα με το τι κοιτάς, "ολοκληρωμένα" πακέτα υπήρχαν για όλα τα γνωστά προγράμματα πολύ πριν το 2010 που ανέφερες εσύ, ή το 2008 που οριοθετώ εγώ.

Το Serato είχε τα SL boxes (made by Rane) και ήταν "ολοκληρωμένη λύση" για DVS μέχρι το 2008 που έβγαλε το ITCH για χρήση με controllers ενώ η χρήση DVS παρέμενε στο Live.
Το VirtualDJ είχε το Numark Virtual Vinyl σαν ολοκληρωμένο πακέτο DVS μέχρι και την έλευση του VirtualDJ 8 οπότε σταμάτησε το support και η συνεργασία των δύο εταιρείών.
Το Traktor είχε το Final Scratch μέχρι την λήξη της συνεργασίας των δύο εταιρειών το 2006.
Μέχρι το 2006 όμως, μόνο το VirtualDJ υποστήριζε εγγενώς (χωρίς user mapping) και κάποιους MIDI controllers (δεν κυκλοφορούσαν και πολλοί)
Οπότε αν το δεις από αυτή τη γωνία οφείλεις ένα έξτρα πόντο στο VirtualDJ :P

Γενικά όπως έγραψα και πιο πάνω το 2007 και 2008 ήταν δύο χρονιές ορόσημο για όλα τα προγράμματα και όλες τις εταιρείες.
Με εξαίρεση το Rekordbox DJ (σαν πρόγραμμα DJ - όχι το "απλό" Rekordbox) όλες οι εταιρείες software και hardware θέσανε λίγο πολύ τις βάσεις τους για αυτό που υπάρχει σήμερα εκείνες τις 2 χρονιές.

Υ.Γ.: Κάπου στο 2011/2012 πάσχιζα (μάταια) να ξεκολλήσω κάποιος φίλους μου από την "μόδα" της εποχής που ήταν στην Ελλάδα "MAC με Traktor και DVS σε οποιοδήποτε απλό ή μη CD player"
Αναγνωρίζω οτι υπήρχε αυτή η μόδα. Αλλά δυστυχώς όσο κι αν φωνάζαμε εμείς οι "παλαιότεροι" του αθλήματος για διάφορα θέματα, η φωνή μας ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Όχι γιατί είχα κάποιο συμφέρον π.χ. στο να μην χρησιμοποιεί κάποιος MAC ή να μην χρησιμοποιεί το Traktor (δεν εργαζόμουν για την Atomix τότε) αλλά γιατί έβλεπα μια λάθος τάση που έδινε περισσότερο βάρος στα εργαλεία, παρά στον ορθό τρόπο χρήσης των εργαλείων.
Αργότερα σε πολλά θέματα που "γκρίνιαζα" δικαιώθηκα, αλλά τι να το κάνεις... :P

Απλά αυτό που θέλω να πω είναι οτι το "μπαμ" δεν έγινε χάρη σε ένα πρόγραμμα. Όλα μαζί τα προγράμματα (το καθένα με τον τρόπο του) και όλες οι εταιρείες hardware οδήγησαν σταδιακά στην κρίσιμη στιγμή κάπου εκεί στο 2007/2008 άντε και 2009.
Μπορεί η κρίσιμη στιγμή να συνέπεσε με την μόδα του Traktor στην Ελλάδα αλλά όχι δεν ήταν το Traktor ο καταλύτης.
Επίσης μην ξεχνάς οτι για παράδειγμα μέχρι αρκετά μετά το 2010 κανένα πρόγραμμα εκτός από το VirtualDJ δεν μπορούσε να παίξει video είτε με controller, είτε με DVS, και κανένα πρόγραμμα (εκτός του VirtualDJ) δεν μπορούσε να παίξει Karaoke.
Μπορεί στην Ελλάδα και ίσως γενικότερα στην Ευρώπη αυτά τα δύο χαρακτηριστικά να μην περπάτησαν ιδιαίτερα, αλλά αυτό δεν ισχύει π.χ. για την Αμερική όπου ξέρω κάποια μεγάλα clubs που δούλευαν το VirtualDJ ακριβώς για να κάνουν audio/video mixing ή για βραδιές karaoke.
Ακόμα και αυτός ο λόγος βοήθησε να μπουν τα computer στα dj booth, και μάλιστα αρκετά πριν το 2010!
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 6:45 pm
lakis69PRO InfinityMember since 2011
Άρα... αν συμπεραίνω σωστά, το traktor δεν ήταν το πρώτο πρόγραμμα που ήταν με ολοκληρωμένο πακέτο αλλά... το τελευταίο!... το μόνο που είχε βγάλει ως κάτι διαφορετικό ήταν το x1 που στην πραγματικότητα αν δεν κάνω λάθος, δεν ήταν κοντρολερ αλλα χειριστείς για κάποιες λειτουργίες του προγράμματος όπως για τα εφέ σε όσους παίζανε με πικάπ.....
στην Ελλάδα το δούλευαν ως κοντρολερ ,σωστά?

Υ.Γ... να πω ότι αυτά τα διαβάζουν και φίλοι που παίζανε ή παίζουν με traktor και με βάζουν να ρωτάω 😁😄😁😄 ... εγώ δεν γούσταρα ποτε μου το traktor, το ειχα τσάμπα οταν ειχα πάρει την κάρτα ήχου και δε το δούλεψα ποτε μου....

Δεν ξέρω όμως γιατί εδώ στην Ελλάδα έπεσαν όλοι στην λούμπα.
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 7:58 pm
PhantomDeejay wrote :
Επίσης κρασάρισμα/BSOD/Reboot live δεν είχα μέχρι σήμερα ΠΟΤΕ στα 22 χρόνια που παίζω με υπολογιστή. Αλλά δυστυχώς ο λογαριασμός μου στην τράπεζα εξακολουθεί και είναι άδειος!

Δεν σε αμφισβητώ, περί laptop (για τον λογαριασμό δεν ξέρω... :P)... Αλλά... Πόσοι πραγματικά έχουν την δυνατότητα να δώσουν 3.000€ ή 5.000€ ή και άνω (και αυτά ανά περιοδικά διαστήματα, όχι άπαξ), για να αγοράσουν ένα Flagship Gaming Laptop, με ότι αυτό συνεπάγεται σε hardware + software + support = stability? Μη μου πεις ότι χρησιμοποιείς laptop π.χ. των 1.000€, αγορασμένο προ 7ετίας... ;-)

Τεσπα, δεν είναι αυτό το θέμα του νήματος... Keep teaching us...
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 9:12 pm
djachiPRO InfinityMember since 2005
Πόσες μα πόσες φορές ήθελα να βρίσω όταν μου έλεγαν για το επαγγελματικό traktor και το παιδικό Virtual DJ

Ξεκίνησα με βινύλια, έπαιξα με CD (ελάχιστα) και με mini disk. Επαιξα σε πάρτυ με 2 πύργους υπολογιστές :-)
Μόλις βγήκε το BPM Studio είπα ότι εδώ είμαστε. Μέχρι που έπεσα στο Virtual (πάλι για ένα πάρτυ φίλων) και από τότε κόλλησα. Σπασμένο στην αρχή και από τα λίγα προγράμματα που αγόρασα στην συνέχεια. Σαφώς η καλύτερη αγορά που έχω κάνει ποτέ σε software. Από το 2005!
Εχει κρασάρει απειροελάχιστες φορές όταν παίζω με κόσμο όλα αυτά τα χρόνια.
Επίσης για πολλά χρόνια έπαιζα μόνο με το πληκτρολόγιο. Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησα με κονσόλες και πλέον δε μπορώ χωρίς κονσόλα (δυστυχώς ή ευτυχώς)

My 2 cents
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 9:29 pm
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
νταξει Γιώργο είναι απόλαυση να σε διαβάζουμε...τέλος!!
sl1 box εχω ακομα... sl2 επισης...maya44 usb τα ιδια..
μια δυο φορές που έχω χρειαστεί εξωτερική κάρτα ήχου... την Maya εχω δουλεψει.. η πιο vfm καρτα για μενα... phase 26 ειχα , ωραιος ηχος αλλα δεν τα πηγαινε καθολου καλα με τα latency
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 10:08 pm
η maya εβγαζε και ενα αλλο μοντελλο την MAYA EX 7 οπου εβγαζε 3 η και 4 στερεο εξοδους αυτη ειχα εγω και νομιζω οτι ηταν πριν την 44
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 10:51 pm
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
kokkinoskoufitsos wrote :
η maya εβγαζε και ενα αλλο μοντελλο την MAYA EX 7 οπου εβγαζε 3 η και 4 στερεο εξοδους αυτη ειχα εγω και νομιζω οτι ηταν πριν την 44

νομίζω πως αυτή ήταν η non pro εκδοση που ηταν 7+1 η 5+1 η κατι τετοιο τελος παντων..
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 11:06 pm
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
μόλις το γκουγκλαρα..το bpm υπαρχει ακομα!! σχεδον ιδιο ..
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 11:28 pm
lakis69 wrote :
Άρα... αν συμπεραίνω σωστά, το traktor δεν ήταν το πρώτο πρόγραμμα που ήταν με ολοκληρωμένο πακέτο αλλά... το τελευταίο!... το μόνο που είχε βγάλει ως κάτι διαφορετικό ήταν το x1 που στην πραγματικότητα αν δεν κάνω λάθος, δεν ήταν κοντρολερ αλλα χειριστείς για κάποιες λειτουργίες του προγράμματος όπως για τα εφέ σε όσους παίζανε με πικάπ.....
στην Ελλάδα το δούλευαν ως κοντρολερ ,σωστά?

Υ.Γ... να πω ότι αυτά τα διαβάζουν και φίλοι που παίζανε ή παίζουν με traktor και με βάζουν να ρωτάω 😁😄😁😄 ... εγώ δεν γούσταρα ποτε μου το traktor, το ειχα τσάμπα οταν ειχα πάρει την κάρτα ήχου και δε το δούλεψα ποτε μου....

Δεν ξέρω όμως γιατί εδώ στην Ελλάδα έπεσαν όλοι στην λούμπα.

Και πάλι εξαρτάται πως το βλέπεις.
Τα τρία προγράμματα που αναφέρουμε εδώ (και κάποια που χάθηκαν στην πορεία) ήταν οι πρωτοπώροι σε αυτό τον χώρο και ένα πολύ καλό παράδειγμα που ο υγιείς ανταγωνισμός (τουλάχιστον μέχρι το 2010) δούλεψε υπέρ του καταναλωτή/χρήστη...
Για παράδειγμα στο χώρο του DVS και τα 3 προγράμματα εμφάνισαν αξιόλογες προτάσεις σχεδόν ταυτόχρονα και από τότε απλά τις βελτιώνουν (την timecode engine τους)
Αν θες να ορίσεις το "ολοκληρωμένο πακέτο" σαν το πρόγραμμα που έπαιζε με controllers, και με DVS τότε το VirtualDJ ήταν το πρώτο "ολοκληρωμένο πακέτο"
Γενικά το VirtualDJ ήταν πρωτοπώρο πρόγραμμα σε πολλούς τομείς. Και δεν το λέω αυτό επειδή δουλεύω για την Atomix. Όπως είπα, η ενασχόληση μου με το computer djing ξεκίνησε το 1998, και από το 1999 παίζω αποκλειστικά με υπολογιστή. Από το 1999 μέχρι το 2007 έπαιζα με το PCDJ Red. Το PCDJ FX VRM που είχε κυκλοφορήσει κάπου στο 2003 αν θυμάμαι καλά δεν με κάλυπτε και έτσι έμεινα στο Red. Το 2007 έγινε μια προσπάθεια να συνεργαστεί η Visiosonic (PCDJ) με την Atomix (VirtualDJ).
Το αποτέλεσμα ήταν ένα rebranded VirtualDJ 5 με όνομα PCDJ VJ και έμφαση στο Video Mixing όπως λέει και το όνομα. Αυτή περίπου ήταν και η εποχή που αποφάσισα να κάνω και την μετάβαση στο VirtualDJ. Επίσης την διετία 2006 και 2007 ψαχνόμουνα γενικά και με άλλα προγράμματα όπως το PCDJ Reflex (που δεν κυκλοφόρησε ποτέ αλλά ήταν παιδί του ίδιου ανθρώπου που είχε φτιάξει το Red) ή το DjDecks (που αργότερα συγχωνεύτηκε με το VirtualDJ δίνωντας μας το VirtualDJ 8). Φυσικά είχα δοκιμάσει και το Traktor εκείνη την εποχή αλλά δεν ήμουν υπέρ της χρήσης DVS.
Στην Atomix ξεκίνησα να εργάζομαι αρκετά μετά το 2010 :P
Οπότε προσπαθώ να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται όταν λέω οτι αν με την έννοια "ολοκληρωμένο πακέτο" εννοείς και controllers και DVS τότε το VirtualDJ τα προσέφερε αυτά σαφώς πριν το Traktor και πριν το Serato.

Όσο για το X1, ΕΙΝΑΙ controller μεν αλλά κακά τα ψέματα δεν μπορούσες να παίξεις μόνο με αυτόν (και εξωτερικό μίκτη) καθώς δεν μπορούσες να κάνεις seek το κομμάτι.
Οπότε ή είχες τα πάντα (μνήμες κτλ) φτιαγμένα από πριν, ή έπρεπε να χρησιμοποιήσεις ποντίκι.
Ευτυχώς αυτό διορθώθηκε στο X1 MKII :P
Οπότε υπό μία έννοια το X1 θεωρούνταν "sub-controller" αφού πέρα από την πλάκα ο κύριος στόχος και σχεδιασμός του ήταν να λειτουργήσει συμπληρωμταικά στα turntables και δώσει έξτρα λειτουργίες που δεν ήταν διαθέσιμες σ' αυτά (πρόσβαση σε μνήμες, λούπες και έλεγχο της βιβλιοθήκης)
 

Mensajes Thu 11 Mar 21 @ 11:59 pm
83%