Ingreso rápido:  

Forum: Greek Forum

Tema: Apple Laptops vs Common Laptops για χρήση με Virtual Dj
Apple Laptops vs Common Laptops... Μία αντιπαράθεση που κρατάει χρόνια και στην κοινότητα των Digital Djs... Τελικά, ποια είναι η απάντηση στο εν λόγω δίλημμα και ιδίως για χρήση με Virtual Dj?

Παραθέτω τη συνολική άποψή μου εδώ: https://www.virtualdj.com/user/Theios_Giorgos/blogs/6049/Apple_Laptops_vs_Common_Laptops________________________Virtual_Dj.html και προσκαλώ όποιον θέλει να έχουμε μία ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση...

Αρκεί, ότι αναφέρεται να τεκμηριώνεται και να αποδεικνύεται (οι παραπομπές στο net, πάντα ευπρόσδεκτες, εάν δεν είναι κάτι ευρέως γνωστό ή "ηλίου φαεινότερο").
 

Mensajes Thu 17 Nov 22 @ 4:25 pm
Απλά θα παρακαλέσω ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ η όποια συζήτηση και αντιπαράθεση να κρατηθεί σε κόσμια επίπεδα! :)

Στην τελική, περί ορέξεως..
 

Mensajes Thu 17 Nov 22 @ 6:08 pm
PhantomDeejay wrote :
Απλά θα παρακαλέσω ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ η όποια συζήτηση και αντιπαράθεση να κρατηθεί σε κόσμια επίπεδα! :)
Αυτό θεωρώ ότι εξυπακούεται... Από κει και πέρα, εάν (ειδικά εσύ) επιθυμείς να παραθέσεις και την δική σου άποψη (καθαρά με την ιδιότητα του άκρως εξειδικευμένου χρήστη) και όχι με την ιδιότητα της όποιας συσχέτισης με την Atomix, πιστεύω ότι θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα...

 

Mensajes Thu 17 Nov 22 @ 6:33 pm
Κατ' αρχήν είναι άλλο πράγμα "η χρήση με το VirtualDJ", άλλο πράγμα "η χρήση για DJ-ing" άλλο πράγμα "η χρήση για Music Production" και άλλο πράγμα "η γενική / γενικότερη χρήση"

Η χρήση με το VirtualDJ αφορά αποκλειστικά το πως δουλεύει το VirtualDJ (αγνοώντας οποιαδήποτε άλλη λειτουργία)

Η χρήση για DJ-ing περιλαμβάνει όλα τα βασικά προγράμματα DJ-ing, δηλαδή VirtualDJ, Rekordbox DJ, Serato και Traktor

Η χρήση για Music Production περιλαμβάνει προγράμματα όπως Ableton Live, Cubase, και άλλα..

Και τέλος η γενική/γενικότερη χρήση μπορεί να περιλαμβάνει είτε εξειδικευμένη χρήση σε άλλους τομείς, είτε γενική (κυριολεκτικά) χρήση.

Προσωπικά χρησιμοποιώ και MAC και Windows εδώ και περίπου 6 χρόνια. Και το MAC που είχα το είχα κάνει και Bootcamp.
Παρόλα αυτά θεωρώ τον εαυτό μου κυρίως χρήστη Windows οπότε ένα μικρό bias ίσως και να το έχω.

Πριν συνεχίσω, να γράψω λίγο την εμπειρία μου με το Bootcamp MAC:
Το ίδιο hardware απέδιδε λίγο πολύ το ίδιο μεταξύ Windows και MAC OS. Με λίγα λόγια, κανένα από τα δύο λειτουργικά δεν εμφάνιζε τρομερή/αισθητή διαφορά σε επιδόσεις πάνω στο ίδιο hardware.
Με ΜΙΑ και μοναδική εξαίρεση: Την διάρκεια της μπαταρίας!
Δεν ξέρω αν είναι θέμα bootcamp ή όχι (θα περίμενα πως όχι) αλλά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας με Windows ήταν στην κυριολεξία η μισή σε σχέση με MAC OS (στο ίδιο πάντα μηχάνημα)

Συγκρίνοντας τώρα γενικά επιδόσεις μεταξύ "MAC" και "x86 PC" παρόμοιων χαρακτηριστικών μπορώ να πω οτι τεχνικά ελάχιστες διαφορές μπορούσα να νιώσω σαν χρήστης. Οπότε το θέμα MAC vs PC είχε να κάνει περισσότερο με το πως βολεύει τον καθένα το έκαστο λειτουργικό και η γενικότερη φιλοσοφία του, και φυσικά το κόστος, παρά "τρομερή διαφορά σε επιδόσεις"

Αυτά τα δεδομένα άλλαξαν με το Apple Silicon (επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM γνωστοί και ως M1 και πρόσφατα M2)
Λέω άλλαξαν γιατί οι επεξεργαστές M1/M2 είναι πραγματικά πολύ ισχυροί. Η φιλοσοφία λειτουργίας τους είναι διαφορετική και δεν μπορούν να συγκριθούν "άμεσα" αλλά μόνο έμμεσα με τους iX επεξεργαστές της intel.
Σίγουρα η Apple υπερβάλλει όταν λέει οτι ο M1 PRO/Max επεξεργαστής είναι ΔΥΟ φορές πιο γρήγορος από τον αντίστοιχο i9 σε MacBook PRO, αλλά η διαφορά όντως υπάρχει και είναι αρκετά αισθητή.
Βέβαια το θέμα δεν είναι πάντα οι απόλυτες επιδόσεις..

Συνεχίζω με τον μεγαλύτερο ΜΥΘΟ περί MAC και Windows που έχει να κάνει με την "σταθερότητα"
Και τα δύο λειτουργικά είναι τρομερά σταθερά, ειδικά αν μιλάμε για laptop.
ΑΛΛΑ: Και τα δύο λειτουργικά μπορεί να κολλήσουν. Και τα δύο λειτουργικά μπορεί να κρασάρουν. Και τα δύο λειτουργικά μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Για χρόνια καλλιεργήθηκε ο ΜΥΘΟΣ οτι τα MAC δεν κολλάνε, δεν κρασάρουν, δεν κολλώνουν, ψήνουν καφέ, και άμα λάχει πάνε και τα παιδιά σχολείο.
Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια αρκετά MAC να κολλάνε, και στο support του VirtualDJ έχουμε αρκετές περιπτώσεις με προβλήματα σε MAC (που δεν αφορούν απευθείας το πρόγραμμα)

Οπότε:
Με εξαίρεση τα M1 (περισσότερα πιο κάτω) το θέμα Apple vs PC είχε να κάνει (για μένα) περισσότερο με την φιλοσοφία και το περιβάλλον χρήσης του λειτουργικού και ως ένα βαθμό και των εφαρμογών που τρέχουν σ' αυτό.
Προσωπικά βρίσκω την γενικότερη φιλοσοφία του MAC OS "να με πνίγει" καθώς δεν μπορώ να κάνω τον υπολογιστή μου να δουλεύει όπως θέλω εγώ, αλλά πρέπει αντίθετα να μάθω εγώ να δουλεύω όπως θέλει αυτός.
Από την άλλη, αυτή η φιλοσοφία έχει κι ένα καλό: Έδωσα ένα MAC Air στη γυναίκα μου (που είναι ψιλοάσχετη από υπολογιστές) και σταμάτησε να με "πρίζει" κάθε 3 και λίγο. Απλά "δεν μπορεί" να χαλάσει κάτι σοβαρό. Οπότε ησύχασα!

Και φτάνουμε στον ελέφαντα που βρίσκεται στο δωμάτιο:
Επιδόσεις και κόστος!
Η αλήθεια είναι οτι πάντα τα Apple ήταν ακριβά και υπερτιμημένα προϊόντα. Και το λάθος που έκαναν (και κάνουν ακόμα) πολλές φορές πολλοί, είναι να συγκρίνουν ένα MacBook PRO αξίας 1500 ευρώ π.χ. με ένα laptop αξίας 800 ευρώ.
Γενικά όσο τα Apple έτρεχαν με επεξεργαστές intel οι επιδόσεις τους ήταν ίδιες πάνω κάτω με αντίστοιχα PC με αντίστοιχο configuration. Μόνο που η τιμή των MAC ήταν από 30% μέχρι 50% πιο πάνω.
Οπότε όταν μιλάμε για intel chips τα πράγματα είναι απλά.
Τα πράγματα αλλάζουν με τους M1/Μ2 επεξεργαστές.
Είναι πραγματικά αρκετά πιο ισχυροί επεξεργαστές. Αλλά το θέμα value for money παραμένει μια δύσκολη εξίσωση.
Μπορεί αυτή την στιγμή να μπορείς να αγοράσεις με 1100 ευρώ ένα από τους πιο δυνατούς επεξεργαστές της αγοράς, αλλά το "υπόλοιπο" σύστημα είναι απλά ανεπαρκές για οποιαδήποτε πραγματικά απαιτητική χρήση: 13,3 ίντσες οθόνη, 8GB RAM και 256GB SSD. Και τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει upgrade.
Αν πάμε σε 14 ίντσες (σαν dj θέλουμε και λίγη έξτρα οθόνη νομίζω) ξεκινάμε από τα 2200 ευρώ (με 16GB RAM και 512GB SSD)
Οπότε το θέμα value for money γίνεται πλέον μια δύσκολη εξίσωση.

Μέχρι εδώ δεν αναφέρθηκα στην χρήση με εφαρμογές. Και ούτε σκοπεύω να το κάνω για την ώρα.
Για το VirtualDJ τα πράγματα είναι απλά:
Χωρίς χρήση stems παίζει σε οποιοδήποτε μοντέρνο μηχάνημα χωρίς καμία διαφορά.
Για χρήση με stems 2.0 χρειάζεται επιδόσεις. Είτε από μια καλή κάρτα γραφικών είτε από το M1/M2 chip.
Εδώ αξίζει να σημειώσουμε οτι τα Μ1/Μ2 chips είναι "και CPU και GPU μαζί"
Δεν είναι "ενσωματωμένη GPU" όπως με τα Intel Graphics UHD.
Λόγω της διαφορετικής αρχιτεκτονικής.

Αυτά τα... λίγα!
Αν χρειαστεί μπορεί να επανέλθω, μπορεί και όχι!
 

Mensajes Fri 18 Nov 22 @ 10:14 am
PhantomDeejay wrote :
Το ίδιο hardware απέδιδε λίγο πολύ το ίδιο μεταξύ Windows και MAC OS. Με λίγα λόγια, κανένα από τα δύο λειτουργικά δεν εμφάνιζε τρομερή/αισθητή διαφορά σε επιδόσεις πάνω στο ίδιο hardware. Με ΜΙΑ και μοναδική εξαίρεση: Την διάρκεια της μπαταρίας! Δεν ξέρω αν είναι θέμα bootcamp ή όχι (θα περίμενα πως όχι) αλλά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας με Windows ήταν στην κυριολεξία η μισή σε σχέση με MAC OS (στο ίδιο πάντα μηχάνημα).
Όντως, αυτό είναι μία πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι εάν η παραπάνω διάρκεια μπαταρίας αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής (Mac για Djing) ή όχι. Προσωπικά, κρίνω πως όχι...

PhantomDeejay wrote :
Συγκρίνοντας τώρα γενικά επιδόσεις μεταξύ "MAC" και "x86 PC" παρόμοιων χαρακτηριστικών μπορώ να πω οτι τεχνικά ελάχιστες διαφορές μπορούσα να νιώσω σαν χρήστης. Οπότε το θέμα MAC vs PC είχε να κάνει περισσότερο με το πως βολεύει τον καθένα το έκαστο λειτουργικό και η γενικότερη φιλοσοφία του, και φυσικά το κόστος, παρά "τρομερή διαφορά σε επιδόσεις".

Αυτά τα δεδομένα άλλαξαν με το Apple Silicon (επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM γνωστοί και ως M1 και πρόσφατα M2)
Λέω άλλαξαν γιατί οι επεξεργαστές M1/M2 είναι πραγματικά πολύ ισχυροί. Η φιλοσοφία λειτουργίας τους είναι διαφορετική και δεν μπορούν να συγκριθούν "άμεσα" αλλά μόνο έμμεσα με τους iX επεξεργαστές της intel. Σίγουρα η Apple υπερβάλλει όταν λέει οτι ο M1 PRO/Max επεξεργαστής είναι ΔΥΟ φορές πιο γρήγορος από τον αντίστοιχο i9 σε MacBook PRO, αλλά η διαφορά όντως υπάρχει και είναι αρκετά αισθητή.
Και αυτό είναι μία πραγματικότητα. Αλλά, ας μην ξεχνάμε ότι ο επεξεργαστής M1 πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά ακριβώς πριν 2 χρόνια (Νοέμβριος του 2020). Μέχρι τότε, η "μηχανή" (μεταξύ Apple Laptop και Common Laptop) ήταν η ίδια...

PhantomDeejay wrote :
Συνεχίζω με τον μεγαλύτερο ΜΥΘΟ περί MAC και Windows που έχει να κάνει με την "σταθερότητα". Και τα δύο λειτουργικά είναι τρομερά σταθερά, ειδικά αν μιλάμε για laptop.
ΑΛΛΑ: Και τα δύο λειτουργικά μπορεί να κολλήσουν. Και τα δύο λειτουργικά μπορεί να κρασάρουν. Και τα δύο λειτουργικά μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Για χρόνια καλλιεργήθηκε ο ΜΥΘΟΣ οτι τα MAC δεν κολλάνε, δεν κρασάρουν, δεν κολλώνουν, ψήνουν καφέ, και άμα λάχει πάνε και τα παιδιά σχολείο.
Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια αρκετά MAC να κολλάνε, και στο support του VirtualDJ έχουμε αρκετές περιπτώσεις με προβλήματα σε MAC (που δεν αφορούν απευθείας το πρόγραμμα).
Σε αυτό το θέμα με πιάνεις "αδιάβαστο". Διότι είχα κι εγώ την εντύπωση ότι (λόγω συγκεκριμένου OS και software) τα Apple Laptops παρουσιάζουν μία καλύτερη "σταθερότητα".

PhantomDeejay wrote :
Η αλήθεια είναι οτι πάντα τα Apple ήταν ακριβά και υπερτιμημένα προϊόντα. Και το λάθος που έκαναν (και κάνουν ακόμα) πολλές φορές πολλοί, είναι να συγκρίνουν π.χ. ένα MacBook PRO αξίας 1500 ευρώ με ένα laptop αξίας 800 ευρώ. Γενικά όσο τα Apple έτρεχαν με επεξεργαστές intel οι επιδόσεις τους ήταν ίδιες πάνω κάτω με αντίστοιχα PC με αντίστοιχο configuration. Μόνο που η τιμή των MAC ήταν από 30% μέχρι 50% πιο πάνω.
+1000

PhantomDeejay wrote :
Τα πράγματα αλλάζουν με τους M1/Μ2 επεξεργαστές. Είναι πραγματικά αρκετά πιο ισχυροί επεξεργαστές. Αλλά το θέμα value for money παραμένει μια δύσκολη εξίσωση. Μπορεί αυτή την στιγμή να μπορείς να αγοράσεις με 1100 ευρώ ένα από τους πιο δυνατούς επεξεργαστές της αγοράς, αλλά το "υπόλοιπο" σύστημα είναι απλά ανεπαρκές για οποιαδήποτε πραγματικά απαιτητική χρήση: 13,3 ίντσες οθόνη, 8GB RAM και 256GB SSD. Και τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει upgrade. Αν πάμε σε 14 ίντσες (σαν dj θέλουμε και λίγη έξτρα οθόνη νομίζω) ξεκινάμε από τα 2200 ευρώ (με 16GB RAM και 512GB SSD). Οπότε το θέμα value for money γίνεται πλέον μια δύσκολη εξίσωση.
Προσωπικά δεν το βλέπω ως "δύσκολη εξίσωση", αλλά ως "άλυτη". Υπό την έννοια ότι, κακά τα ψέμματα, ο μέσος όρος των επαγγελματιών Digital Djs δεν μπορεί να δαπανήσει αυτό το ποσό, έστω και ανά 3ετία...

Σε ευχαριστώ Γιώργο... Όχι γιατί οι απόψεις μας ταυτίζονται, αλλά γιατί μπήκες στη διαδικασία να γράψεις τόσα πολλά και αναλυτικά...
 

Mensajes Fri 18 Nov 22 @ 10:45 am
Theios Giorgos wrote :
Προσωπικά δεν το βλέπω ως "δύσκολη εξίσωση", αλλά ως "άλυτη". Υπό την έννοια ότι, κακά τα ψέμματα, ο μέσος όρος των επαγγελματιών Digital Djs δεν μπορεί να δαπανήσει αυτό το ποσό, έστω και ανά 3ετία...

Εδώ θα διαφωνίσω.
Ο πραγματικά επαγγελματίας Digital Jockey θα αναγνωρίσει την αξία των εργαλείων του και θα επενδύσει ανάλογα. Κάνοντας και πλάνο απόσβεσης.
Δεν δέχομαι οτι ένας επαγγελματίας Digital Jockey μπορεί να σχεδιάσει να αγοράσει ένα σύστημα Nexus με κόστος 7000 ευρώ και ορίζοντας πενταετίας, και δεν μπορεί να σχεδιάσει να αγοράσει ένα γνήσιο software ή ένα laptop/MAC της τάξεως των 1500-2000-2500 ευρώ και ορίζοντα πάλι πενταετίας.
Θεωρώ οτι ο καλός επαγγελματίας πρέπει να έχει και καλά "εργαλεία" αν θέλει όντως να λέγεται επαγγελματίας.
Δεν μιλάω απαραίτητα για MAC. Και για PC. Υπάρχουν "καλά" PC με 1200 ευρώ και "καλά" PC με 2000 ευρώ. Κάποια διαφορά θα έχουν για να έχουν αυτή την διαφορά στην τιμή.. Και σε γενικές γραμμές την έχουν.
Αν κάποιος κερδίζει ένα σεβαστό ποσό από την δουλειά αυτή, τότε το να επενδύσει σε καλά εργαλεία δεν είναι ακριβό. Και είναι μονόδρομος.
Τον Μάρτιο που μας πέρασε αγόρασα καινούργιο laptop μετά από 6 χρόνια που είχα το παλιό.
Κόστος: 2200 ευρώ. Αν το κρατήσω 6 χρόνια, θα πρέπει να μου αποφέρει έσοδα 30 ευρώ το μήνα για να βγάλει τα λεφτά του.
Για ένα επαγγελματία, αυτό το ποσό είναι αμελητέο..

Επαναλαμβάνω, δεν έχει να κάνει με το αν είναι MAC ή PC.

Υ.Γ.:
Στην παραπάνω τιμή περιλαμβάνονται επεξεργαστής i9 11ης γενιάς, 40GB RAM, RTX 3060 κάρτα γραφικών και 3ΤΒ M2 SSD. Που σημαίνει οτι το να βγάλει 6ετία χωρίς να χρειαστεί αναβάθμιση είναι αρκετά πιθανό, έως βέβαιο.
 

Mensajes Fri 18 Nov 22 @ 11:16 am
Δε νομίζω ότι διαφωνούμε... Απλά εγώ κάνω τον διαχωρισμό μεταξύ θεωρίας και πράξης...

PANOSV wrote :
Παω να ακονισω το μαχαιρι μου και επιστρεφω! :p
Από το πολύ ακόνισμα, το μαχαίρι θα γίνει σουγιαδάκι... :P
 

Mensajes Mon 21 Nov 22 @ 8:30 am
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
Theios Giorgos wrote :
Δε νομίζω ότι διαφωνούμε... Απλά εγώ κάνω τον διαχωρισμό μεταξύ θεωρίας και πράξης...

PANOSV wrote :
Παω να ακονισω το μαχαιρι μου και επιστρεφω! :p
Από το πολύ ακόνισμα, το μαχαίρι θα γίνει σουγιαδάκι... :P

μα μου γραφετε και ολοι κατεβατα ...τι να σας κανω...θελει αρκετο ακονισμα!!
 

Mensajes Wed 23 Nov 22 @ 10:23 pm
PANOSVPRO InfinityMember since 2007
Ξεκινω απαντώντας στο (κλασσικα εκτενεστατο και αναλυτικοτατο -οπως παντα άλλωστε- )ποστ του Φαντομ επειδη απλα ηταν εδω και οχι στο μπλογκ οπως του θειου (θα το κανω και αυτο απλα πρεπει να περιμενεις!!) ολα αυτα που αναφερω ειναι απο προσωπικη εμπειρια σαν κυριος χρηστης win pc (2 στη δουλεια και ενα στο σπιτι, και ενα Mac air m1για all around και djing/broadcast)

PhantomDeejay wrote :

Πριν συνεχίσω, να γράψω λίγο την εμπειρία μου με το Bootcamp MAC:
Το ίδιο hardware απέδιδε λίγο πολύ το ίδιο μεταξύ Windows και MAC OS. Με λίγα λόγια, κανένα από τα δύο λειτουργικά δεν εμφάνιζε τρομερή/αισθητή διαφορά σε επιδόσεις πάνω στο ίδιο hardware.
Με ΜΙΑ και μοναδική εξαίρεση: Την διάρκεια της μπαταρίας!
Δεν ξέρω αν είναι θέμα bootcamp ή όχι (θα περίμενα πως όχι) αλλά η διάρκεια ζωής της μπαταρίας με Windows ήταν στην κυριολεξία η μισή σε σχέση με MAC OS (στο ίδιο πάντα μηχάνημα)

εισαι λιγο biased... εχω δοκιμασει bootcamp σε imac , mac mini, αλλα και macbook pro (χρονολογιες ~'12-'16 intel based )
ειναι αισθητα πιο αργο στα win.. σε απλο browsing (fb κλπ)
Για την μπαταρια ισχυει ακριβως αυτο που ειπες...η διαχειριση του macos ειναι κλασεις ανωτερη
PhantomDeejay wrote :

Συγκρίνοντας τώρα γενικά επιδόσεις μεταξύ "MAC" και "x86 PC" παρόμοιων χαρακτηριστικών μπορώ να πω οτι τεχνικά ελάχιστες διαφορές μπορούσα να νιώσω σαν χρήστης. Οπότε το θέμα MAC vs PC είχε να κάνει περισσότερο με το πως βολεύει τον καθένα το έκαστο λειτουργικό και η γενικότερη φιλοσοφία του, και φυσικά το κόστος, παρά "τρομερή διαφορά σε επιδόσεις"

Διαφορες γενικα υπαρχουν στα ματια μου και μαλιστα χαοτικες... να δωσω παραδειγμα προγραμματα επεξεργασιας ηχου/εικονας (ableton, sound forge, vegas). Χαρακτηριστικα να πω πως ενα dynamic compressιon +saving se mp3 μιας 2ωρης εκπομπης στο sforge (επειδη το χω φρεσκο) σε win θελει κοντα στο πενταλεπτο ενω στο macos λιγο παραπανω απο το μισο. Σχετικα με το κοστος οπως ολοι γνωριζουν η apple πλασαρεται ως premium εταιρεια και ετσι εχει εκπαιδευσει και το κοινο της (χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι οι πωλησεις των ακριβων μοντελων στα τηλεφωνα εναντι των φτηνοτερων)
PhantomDeejay wrote :

Συνεχίζω με τον μεγαλύτερο ΜΥΘΟ περί MAC και Windows που έχει να κάνει με την "σταθερότητα"
Και τα δύο λειτουργικά είναι τρομερά σταθερά, ειδικά αν μιλάμε για laptop.
ΑΛΛΑ: Και τα δύο λειτουργικά μπορεί να κολλήσουν. Και τα δύο λειτουργικά μπορεί να κρασάρουν. Και τα δύο λειτουργικά μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα και δυσλειτουργίες.
Για χρόνια καλλιεργήθηκε ο ΜΥΘΟΣ οτι τα MAC δεν κολλάνε, δεν κρασάρουν, δεν κολλώνουν, ψήνουν καφέ, και άμα λάχει πάνε και τα παιδιά σχολείο.
Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια αρκετά MAC να κολλάνε, και στο support του VirtualDJ έχουμε αρκετές περιπτώσεις με προβλήματα σε MAC (που δεν αφορούν απευθείας το πρόγραμμα)

εδω θα διαφωνισω εντόνως!!
Σιγουρα και τα μακ μπορει να κολλησουν (πραγματικα ελάχιστες φορες) ομως σε καμμια περιπτωση σε συχνοτητα ιδια με τα windows...και θα εξηγησω πολυ απλα τι εννοω.
Η apple το λειτουργικο της και οι drivers της προοριζονται για ελαχιστα και πολυ συγκεκριμενα διαφορετικα configurations (συνηθως πολυ κατω απο 10) και για να μαστε πιο ακριβεις “γραφονται” πανω σε αυτα. Δινουν πολυ μεγαλο βαρος στην σταθεροτητα και την καταναλωση ενεργειας (χαρακτηριστικο ειναι ελαχιστες φορες απαιτουν restart η ακομα και το shutdown ειναι για τα mac μια “διαδικασια” ανουσια...ολα γινονται sleep..)
Αντιθετως με τα win εχεις ενα λειτουργικο (το οποιο εχει ωριμασει μετα χρονια αρκετα) να καλειται να δουλεψει γρηγορα και σταθερα σε ενα δισεκατομμυριο διαφορετικα setups... απο το πανακριβο επαγγελματικο lenovo του τριχιλιαρου μεχρι το turbo x του 500αρικου...θα δουλευει το ιδιο καλα και σταθερα?? πολυ χλωμο..για να μην αναφερω τους ριμαδο drivers και τα update...
ας δωσω ενα παραδειγμα... στη δουλεια εχω ενα hp desktop ι5 πενταετιας με αγορασμενα ειτε freeware τα παντα μεσα.. τα μονα “εξτρα” ειναι οι ssd και μια nvidia (φτηνη μη νομιζεις) ωστε να χω 2 οθονες...
εδω και δυο μηνες (2) καθε βραδυ (που φευγω) κανει ενα update και καθε πρωι που ρχομαι το βλεπω κολλημενο.. τι κανω? Τρωω μιση ωρα απ την ζωη μου ωστε να το κλεινω και να το ανοιγω μεχρι να σκεφτει οτι κατι πηγε στραβα με το update, να κανει διαγνωση και να ξεκινησει το automatic repair μετα ωστε να αναψει.. μετα απο συνολικα 20 λεπτα με μιση ωρα...
Ε ολα αυτα στο μακ δε γινονται... εχει update (security η sw) ? Σου βγαζει notification (οπως τωρα με το ventura) και επιλεγεις ποτε και αν θα το κανεις..
Για να μη μιλησω για ολες τις βασικες in house δωρεαν εφαρμογες η την μεγιστη ευκολια το time machine..
PhantomDeejay wrote :

Με εξαίρεση τα M1 (περισσότερα πιο κάτω) το θέμα Apple vs PC είχε να κάνει (για μένα) περισσότερο με την φιλοσοφία και το περιβάλλον χρήσης του λειτουργικού και ως ένα βαθμό και των εφαρμογών που τρέχουν σ' αυτό.
Προσωπικά βρίσκω την γενικότερη φιλοσοφία του MAC OS "να με πνίγει" καθώς δεν μπορώ να κάνω τον υπολογιστή μου να δουλεύει όπως θέλω εγώ, αλλά πρέπει αντίθετα να μάθω εγώ να δουλεύω όπως θέλει αυτός.
Από την άλλη, αυτή η φιλοσοφία έχει κι ένα καλό: Έδωσα ένα MAC Air στη γυναίκα μου (που είναι ψιλοάσχετη από υπολογιστές) και σταμάτησε να με "πρίζει" κάθε 3 και λίγο. Απλά "δεν μπορεί" να χαλάσει κάτι σοβαρό. Οπότε ησύχασα!

Η φιλοσοφια της Apple απο παλια ηταν το “it just works” , ναι δε σε αφηνει να κανεις ακριβως οτι θελεις η μαλλον θα το κανεις αλλα οχι οπως θες εσυ.. θελει τον δικο του τροπο.
Ναι οντως ισως να ακουγεται ασχημα η ισως να σε “περιοριζει “ αυτο ομως στο τελος της ημερας δουλευει...και δουλευει σωστα..
Γι αυτο το λογο εχω κολλησει και με τα iphone γιατι δουλευουν και δουλευουν σωστα... ναι πιθανως τα ανδροειδη ειναι πιο φτηνα και κανουν και πιο πολλα αλλα δουλευουν παντα? Καθε μερα? Ολη την ωρα? Σωστα? (αυτη ειναι μια αλλη κουβεντα γιατι και απο κει εχω παραδειγματα προσωπικα να παραθεσω...
PhantomDeejay wrote :

Και φτάνουμε στον ελέφαντα που βρίσκεται στο δωμάτιο:
Επιδόσεις και κόστος!
Η αλήθεια είναι οτι πάντα τα Apple ήταν ακριβά και υπερτιμημένα προϊόντα. Και το λάθος που έκαναν (και κάνουν ακόμα) πολλές φορές πολλοί, είναι να συγκρίνουν ένα MacBook PRO αξίας 1500 ευρώ π.χ. με ένα laptop αξίας 800 ευρώ.
Γενικά όσο τα Apple έτρεχαν με επεξεργαστές intel οι επιδόσεις τους ήταν ίδιες πάνω κάτω με αντίστοιχα PC με αντίστοιχο configuration. Μόνο που η τιμή των MAC ήταν από 30% μέχρι 50% πιο πάνω.

υπερτιμημενα 30%-50%... μεγαλη κουβεντα... ειναι? Για κανε μια αμεση συγκριση με ενα μηχανημα με ιδια χαρακτηριστικα και οχι μονο εσωτερικα αλλα και εξωτερικα... δλδ μη βαλεις στην εξισωση μονο επεξεργαστη/μνημη και δισκο, βαλε και ποιοτητα και υλικο κατασκευης, βαλε και ποιοτητα εικονας , βαλε βαρος, βαλε αυτονομια, βαλε ασφαλεια δεδομενων κλπ κλπ...
ε αν τα βαλεις ολα αυτα τοτε θα δεις οτι ισως ειναι αλλα πολυ λιγοτερο απο το 30% που αναφερεις (δε θες να σου πω ποσο ειχα δωσει για lenovo carbon x1 i7)...αλλωστε ειναι και το brand που πρεπει να θρεψουμε!
PhantomDeejay wrote :

Μπορεί αυτή την στιγμή να μπορείς να αγοράσεις με 1100 ευρώ ένα από τους πιο δυνατούς επεξεργαστές της αγοράς, αλλά το "υπόλοιπο" σύστημα είναι απλά ανεπαρκές για οποιαδήποτε πραγματικά απαιτητική χρήση: 13,3 ίντσες οθόνη, 8GB RAM και 256GB SSD. Και τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να γίνει upgrade.
Αν πάμε σε 14 ίντσες (σαν dj θέλουμε και λίγη έξτρα οθόνη νομίζω) ξεκινάμε από τα 2200 ευρώ (με 16GB RAM και 512GB SSD)
Οπότε το θέμα value for money γίνεται πλέον μια δύσκολη εξίσωση.

τα πραγματα ειναι λιγακι σχετικα εδω... προσωπικα πηρα οντως το μ1 σε αυτη την τιμη (και μαλιστα χωρις φπα με 910 ευρω αν θυμαμαι καλα) αλλα ειχα ηδη πουλησει το προηγουμενο του '18 για 700 ευρω.. γιατι τα μακ εχουν μεταπωλητικη αξια...(ενα απ αυτα που πληρωνεις...) με θεικη οθονη 13.3 που για μενα επειδη ειμαι λατρης των μικρων φορητων ειναι μεγαλη...με 8gb και 256 δισκο..
στο θεμα του upgrade συμφωνω με σενα ομως ειναι ετσι η πολιτικη.. και οχι τοσο για την μνημη γιατι πραγματικα ειναι παραπανω απο αρκετη (λογω αρχιτεκτονικης του λειτουργικου) αλλα για τον δισκο που θα θελα να ναι αποσπωμενος...αλλα δε μπορουμε να τα χουμε και ολα..

και θα αναφερω κατι τελευταιο ...pc optimisation... γουατ ιζ δις???

I'll be back beaches :p
 

Mensajes Thu 08 Dec 22 @ 3:54 pm
Πάνο…

Αφού το κατέχεις το θέμα, γιατί στο τέλος μπερδεύεις τη βούρτσα με τη … ?

1.

Όταν κάνεις σύγκριση ενός Mac με ένα Win, όσον αφορά στις επιδόσεις, τα 2 laptops οφείλουν να είναι πανομοιότυπα και ως προς το hardware και ως προς το software!

Άρα, αναφερόμαστε σε 2 laptops τα οποία έχουν ίδια CPU, ίδια RAM, ίδιο SSD, ίδια VGA, ίδιας χρονολογίας OS και ίδιο λοιπό software. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε MAC με επεξεργαστή M1 ή Μ2, όπου δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής αντιστοιχία σε Intel.

Συνεπώς, το απλό ερώτημα που θέτω είναι: Πραγματοποίησες δοκιμές με αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες, για να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα? Προφανώς και όχι

2.

Όταν κάνεις σύγκριση ενός Mac OS με ένα Win OS (σε bootcamp), όσον αφορά στο OS, τα δύο OS οφείλουν να είναι της ίδιας χρονολογίας και φυσικά να υφίσταται ίδιο λοιπό software!

Άρα και για παράδειγμα, όταν κάνεις bootcamp σε MAC του 2012, το οποίο “τρέχει απ’ την μάνα του” π.χ. OS X 10.8, θα κάνεις με Windows 7, όχι με Windows 10, και μετά θα συγκρίνεις! Το γιατί, δε νομίζω ότι χρειάζεται να στο εξηγήσω.

Συνεπώς, το απλό ερώτημα που θέτω είναι: Πραγματοποίησες δοκιμές με αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες, για να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα? Προφανώς και όχι

3.

Όταν κάνεις σύγκριση ενός Mac με ένα Win, όσον αφορά στην ποιότητα κατασκευής τους, τα 2 laptops οφείλουν να είναι ίδια και σε hardware και σε κόστος!

Άρα, αναφερόμαστε σε 2 laptops τα οποία έχουν ίδιο hardware, ίδια οθόνη, ίδια τιμή και κατόπιν εξετάζουμε την ποιότητα κατασκευής τους.

Συνεπώς, το απλό ερώτημα που θέτω είναι: Πραγματοποίησες συγκρίσεις με αυτές τις συγκεκριμένες συνθήκες, για να εξάγεις ασφαλή συμπεράσματα? Προφανώς και όχι

4.

Για την ταμπακιέρα τίποτα? Το ότι δεν αναβαθμίζονται, το ότι δεν διαθέτουν επάρκεια θυρών USB, το ότι δεν διαμορφώνονται όπως επιθυμεί ο χρήστης?

5.

Συμφωνούμε απόλυτα στο θέμα διαχείρισης ενέργειας, στα οποία τα MAC υπερτερούν κατά πολύ! Αλλά, πες μου ειλικρινά, η μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, που ακριβώς εξυπηρετεί ένα Dj set? Και μην μου πεις ότι μπορείς να πάρεις το laptop στο κρεβάτι για να κάνεις “προεργασία”. Στο κρεβάτι κάνουμε άλλα πράγματα… ;-)

6.

Έστω ότι συμφωνούμε στο θέμα σταθερότητας. Αλλά, πες μου ειλικρινά, ξέρεις κανένα χρήστη Win, ο οποίος να το κατέχει το θέμα και να του κάνει "νερά" το PC ή το Laptop? Άσε με εμένα, ρώτα το Phantom εάν αντιμετώπισε ποτέ πρόβλημα με τα laptops του.

Ας είμαστε, λοιπόν, ρεαλιστές...

Σε έναν οποιοδήποτε Digital Dj, οποίος (οφείλει να) το κατέχει το θέμα, ένα οποιοδήποτε Mac δεν του προσφέρει τίποτε περισσότερο, εν σχέσει με ένα Win Laptop. Και ιδίως εάν το χρησιμοποιεί αποκλειστικά για Djing...

Απεναντίας, του δημιουργεί “προβλήματα”, είτε αναβάθμισης, είτε ευελιξίας, είτε συνδεσιμότητας, είτε άλλα…

Από κει και πέρα, είπαμε: Οι ανίδεοι (και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί), μόλις φωτίσει “το μήλο”, ανοίγουν το στόμα σαν χάνοι… Και ο Αδάμ περηφανεύεται σαν γύφτικο σκεπάρνι…

Μέχρι την επόμενη έκδοση του Virtual Dj, που θα έχει κάποιες άλλες απαιτήσεις και, τότε, θα βρεις το “μήλο” του Αδάμ σε τιμή ευκαιρίας…

Υ.Γ.1

Ένας τύπος κάθεται αραχτός στο καφενείο, απολαμβάνοντας το γλυκύ βραστό του και παρακολουθεί την έντονη συζήτηση μεταξύ των λοιπών του καφενείου, περί δραματικής αύξησης στο κόστος των καυσίμων.

Αναρωτιέται, λοιπόν: "Τι λένε ρε οι μ@λ@κε$? Ποια αύξηση? Εγώ τα τελευταία 20 χρόνια που πάω στο βενζινάδικο, ζητάω πάντα 20€ καύσιμα, μου βάζουν πάντα 20€ καύσιμα… Για ποια αύξηση μιλάνε?"

Αυτό, προς αυτούς που διαβάζουν το νήμα, διαθέτουν Mac, δεν χρησιμοποιούν ποτέ Stems και τη βρίσκουν απλώνοντας μπουγάδα με τα καλώδια του hub, του ext disk, του flash disk… ;-)

Υ.Γ.2

Panos, μην με παρεξηγείς, δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου… Εξάλλου το ξέρεις ότι σε πάω με 1000... Απλά, μερικές φορές, “Πληρώνεις τη νύφη”… :-)))
 

Mensajes Fri 09 Dec 22 @ 8:08 pm