Ingreso rápido:  

Forum: Greek Forum

Tema: Κουμπιά Έντασης
Να ρωτήσω κάτι
Ο controller έχει πάνω για την ένταση του ήχου τα εξής
Channel Level
Master Lever
Trim

Πως είναι σωστό να τα χειριζόμαστε;
Τι διαφορές έχουν;
Ποια δεν πρέπει να τερματίζουν;
 

Mensajes Fri 16 Jun 23 @ 7:04 pm
Θα προσπαθήσω να το απαντήσω απλά, αλλά με επεξήγηση (για να καταλάβεις και το γιατί)

Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε είναι το Gain. Θέλουμε γενικά το σήμα του καναλιού να είναι "τόσο όσο"
Με λίγα λόγια θέλουμε το σήμα του καναλιού να είναι δυνατό, αλλά όχι τόσο δυνατό ώστε να παραμορφώνει ο ήχος.
Η σωστή του θέση σε μια ΚΟΝΣΟΛΑ (και όχι μίκτη ήχου) όταν παίζουμε με το VirtualDJ είναι ακριβώς στη μέση. Το χρησιμοποιούμε σπάνια, όταν ένα κομμάτι "στα ακουστικά μας" είναι αρκετά πιο σιγανό από το άλλο. Το επαναφέρουμε πάντα στην αρχική του θέση (στη μέση)

Αφού έχουμε εξασφαλίσει μέσω του gain (και της ρύθμισης autogain) παρόμοια ένταση του σήματος στα κανάλια μας, τότε χρησιμοποιούμε τα Channel Faders (upfaders) για να μιξάρουμε.
Τα Channel Faders είναι τα μόνα που μπορείς άφοβα να τα χρησιμοποιείς μέχρι τέρμα.

Αφού κάνουμε την μίξη, ρυθμίζουμε στο τέλος το Master Volume στα επιθυμητά επίπεδα.
Το Master Volume κανονικά δεν πρέπει ΠΟΤΕ να φτάνει στο τέρμα.

Τυπικά λάθη που κάνουν πολλοί και λύσεις τους:
1) Δεν μου φτάνει η ένταση και βάζω το master στο τέρμα.
Λύση: Αν δεν φτάνει η ένταση χρειάζομαι μεγαλύτερο ηχοσύστημα

2) Δεν μου φτάνει η ένταση, βάζω το master στο τέρμα και βάζω και έξτρα gain στα κανάλια.
Λύση: Όπως και παραπάνω, χρειάζομαι μεγαλύτερο ηχοσύστημα. Η λύση δεν είναι να στέλνω "πιο δυνατό σήμα μέσω του gain" γιατί στην πραγματικότητα στέλνω παραμόρφωση και κινδυνεύω να κάψω ηχεία και ενισχυτές.

3) Δεν μου φτάνει η ένταση στα ακουστικά / είμαι κουφός και βάζω έξτρα gain. To master το έχω χαμηλά όμως.
Λύση: Αλλάζω ακουστικά που να συμβαδίζουν καλύτερα με την κονσόλα μου ή αγοράζω ένα προενισχυτή ακουστικών. Αν με το gain μπει παραμόρφωση στο σήμα δεν φεύγει ποτέ ξανά, και είναι και πάλι επικύνδυνο να κάψω ηχεία και ενισχυτές ακόμα κι αν παίζω σε χαμηλή ένταση.

4) Βάζω το master σχεδόν στο τέρμα και μιξάρω με τα Channel Fader μέχρι το 2-3, εδικά νωρίς που δεν θέλω πολύ ένταση.
Λύση: Χαμηλώνω το master και μιξάρω με τα Channel Fader σε μία κλίμακα που με βολεύει (π.χ. μέχρι το 7 ή ακόμα και μέχρι το 10) Γι αυτό ακριβώς τον λόγο υπάρχει το "master volume".


Παρατηρήσεις:
1) Σε πολλές κονσόλες (και μίκτες) και ειδικά της Pioneer το Master Volume Knob έχει ένα διαφορετικό "βάψιμο" μετά το "2 η ώρα" μέχρι το τέλος.
Σε γενικές γραμμές δεν θέλουμε ποτέ να βάλουμε το master volume μέσα σε αυτή την περιοχή.
Το Master Volume κανονικά είναι Attenuator. Με λίγα λόγια αυτό που κάνει το master volume είναι να ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ τον ήχο όταν το κουνάς από δεξιά προς τα αριστερά.
Το σημείο αυτό που ξεκινάει η συνεχόμενη άσπρη σήμανση, είναι το σημείο που ονομάζουμε unity volume. Δηλαδή το σημείο που ο μίκτης δεν προκαλεί καθόλου εξασθένηση αλλά ούτε και ενίσχυση του σήματος που φτάνει στην έξοδο master.
Από το σημείο αυτό και πιο δεξιά (από 2 μέχρι 4 δηλαδή) ο μίκτης / η κονσόλα αρχίζει και προσθέτει ενίσχυση. Αν τα gain σου είναι ρυθμισμένα σωστά και τα volume faders στο τέρμα, τότε κανονικά ΔΕΝ την χρειάζεσαι αυτή την ενίσχυση. Και είναι πολύ εύκολο να σου παραμορφώσει την έξοδο master.

2) Και τα ρυθμιστικά gain λειτουργούν (ειδικά σε hardware μίκτες) με παρόμοιο τρόπο. Κάνουν εξασθένιση του σήματος αριστερά από το σημείο "0" (12 η ώρα για το VirtualDJ) και ενίσχυση προς τα δεξιά. Όταν βάζουμε ενίσχυση πρέπει πάντα να προσέχουμε να μην παραμορφώσουμε το σήμα.
Με το VirtualDJ δεν μπορείς να παραμορφώσεις το σήμα αν βάλεις πολύ gain γιατί θα σε κόψει το limiter. Και θα σε κόψει ακριβώς για να μην βάλεις παραμόρφωση. Βέβαια, αν χτυπάς συνέχεια το limiter ο ήχος (η μάλλον τα δυναμικά του) "χαλάει"
Γι αυτό και είμαστε πάντα προσεκτικοί όταν προσθέτουμε gain και γι αυτό καλό είναι να επαναφέρουμε το gain στο κέντρο όσο πιο "γρήγορα" γίνεται.
 

Mensajes Sat 17 Jun 23 @ 1:41 am
πολύ αναλυτική απάντηση, ευχαριστώ

θα έπρεπε να το ρωτήσω 1-2 χρόνια πριν όταν πήρα τον controller

συνήθως εγώ έπαιζα με τα gain λίγο μετά την μέση
τα channel στο 7-8 και ρύθμιζα την ένταση κυρίως με το Master
 

Mensajes Sat 17 Jun 23 @ 6:12 pm