Ingreso rápido:  

Forum: Greek Forum

Tema: LoudMax

Este tópico es antiguo y puede contener información incorrecta para la nueva versión.

Χριστος Ανεστη και Χρονια πολλα σε ολους. Τωρα τελευταια ακουω ολο και περισσοτερους χρηστες vdj να χρησιμοποιουν το συγκεκριμενο pluggin. Ειναι επισημο
pluggin του vdj? Ειναι χρησιμο? Αν καποιος απο εδω το χρησιμοποιει ας μας πει μια γνωμη...
 

Mensajes Mon 20 Apr 20 @ 9:09 am
Είναι VST plugin.
Κατά πόσο είναι χρήσιμο ή όχι εξαρτάται απο τον λόγο που το χρησιμοποιείς. Προσωπικά το θεωρώ άχρηστο έως κακό για οτιδήποτε άλλο εκτός από broadcasting (και τότε πάλι υπό προϋποθέσεις)

Το πρώτο που θα έπρεπε να ξέρεις για αυτό το Plug-in είναι το τι κάνει και πως το κάνει.
Αυτό που κάνει είναι να "δυναμώνει" την κύρια ένταση του προγράμματος. Αν και αυτό ακούγεται "θετικό" εντούτοις δεν είναι ακριβώς έτσι.
Γιατί το κάνει χρησιμοποιώντας συμπίεση από πρώιμα στάδια κιόλας.
Με λίγα λόγια είναι ένας compressor που δουλεύει από χαμηλά για να μπορέσει να δώσει ένα extra boost (σε τιμές RMS)
Η χρήση compressor στον ήχο είναι ένα τεράστιο θέμα από μόνο του. Δεν θα το αναλύσω τώρα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η χρήση τους σε "καινούργιες" παραγωγές που είναι ήδη υπερσυμπιεσμένες κατά το mastering.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ήχος να "φωνάζει" και να γίνεται κουραστικός μετά από κάποια ώρα ακρόασης. Επειδή ένας compressor "συμπιέζει" την δυναμική περιοχή ενός κομματιού και την μικραίνει ώστε να μπορεί να την ενισχύσει χωρίς παραμόρφωση, ακριβώς για αυτό τον λόγο προκαλεί και listening fatigue όπως ονομάζεται καθώς ο ήχος χάνει πολλά από τα χαρακτηριστικά του που έχει συνηθίσει το αυτί να ακούει και να επεξεργάζεται χωρίς κόπο.

Η χρήση ενός τέτοιου compressor σε ένα "μεγάλο" ηχοσύστημα (μπαρ/club κτλ) είναι πάντα "καταστροφική" και το όποιο κέρδος από τα 2-3db έξτρα έντασης εξανεμίζεται από το listening fatigue πολύ σύντομα.

Η χρήση ενός τέτοιου compressor έχει νόημα μόνο σε broadcasting, κι αυτό μόνο αν ο radio server χρησιμοποιεί λάθος πρακτικές.
Γενικά στον κόσμο του ραδιοφώνου από παλιά (που δεν υπήρχαν προγράμματα και αλγόριθμοι auto-gain) η χρήση τέτοιου είδους compressor ήταν διαδεδομένη αφενός για να ενισχύσει την ένταση, και αφετέρου να εξομαλύνει κάπως την διαφορά έντασης μεταξύ διαφορετικών κομματιών.
Το κακό είναι οτι αυτή η χρήση πέρασε μερικώς και στον ψηφιακό κόσμο που δεν είναι απαραίτητη. Έτσι λοιπόν αν συνδέεσαι πάνω σε ένα radio server να κάνεις εκπομπή και έχεις τρομερή διαφορά έντασης με τον προηγούμενο και τον επόμενο που κάνει εκπομπή, ίσως να σου είναι χρήσιμο. Στην πραγματικότητα όμως ο server είναι έτσι ρυθμισμένος ώστε να δουλεύει "σωστά" με λάθος πρακτικές.

Σημείωση:
Τώρα με την καραντίνα θυμήθηκα παλιές καλές εποχές και έστησα δύο radio servers (ένα shoutcast και ένα icecast)
Η "ένταση" που βγαίνει από τους radio servers με τις default ρυθμίσεις τους και το VirtualDJ να παίζει με -1db ή ακόμα και -3db στο zerodb είναι αυτή ακριβώς που πρέπει να είναι σε ένα "ψηφιακό" σύστημα, και για να το πω "χονδρικά και απλοϊκά" είναι ίδια μ' αυτή που παίζει και ένα κομμάτι στο YouTube για παράδειγμα.
Οποιαδήποτε προσπάθεια έξτρα "έντασης" έχει επιπτώσεις στον ήχο.
 

Mensajes Tue 21 Apr 20 @ 11:44 am
Ok! Κατανοητος! Απλα τωρα τελευταια το ακουω ολο και περισσοτερο κι ελεγα μηπως χανω κατι. Εγω με -3db στο zerodb και δεν εχω κανενα θεμα με την ενταση οποτε δεν υπαρχει καποιο δελεαρ για πειραματα... ευχαριστω πολυ και παλι!
 

Mensajes Tue 21 Apr 20 @ 2:29 pm


(Los tópicos y foros antiguos son automáticamente cerrados)